Szparagi zielone z chili

Tak przyrządzone szparagi podaję same, z bagietką posypane kozim serem lub upieczonymi kawałkami drobiu.

Smakują także podane z zasmażką przygotowaną z bułki i masła, zapewne znacie ją z połączenia fasolki szparagowej.

Szparagi można uprzednio pokroić na kawałki, obsmażyć i podać z kaszą, ryżem lub makaronem z dodatkiem innych warzyw lub kawałków kurczaka. Pyszne danie lub dodatek do obiadu.

Pamiętajcie, że szparagi można mrozić, warto obkupić się w sezonie i cieszyć się nimi cały rok! 😉

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cebulka
  • kilka talarków chili
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • pieprz
  • po płaskiej łyżeczce cukru i soli

Przygotowanie:

Szparagi myję, odłamuję końcówki i w razie potrzeby lekko obieram z włókien obierakiem do warzyw, ale takiej konieczności nie ma.

Układam w naczyniu z wrzącą wodą, do której dodałam sól i cukier. Kwiatuszki, czyli górną część szparagów zostawiam ponad stan wody, są bardzo delikatne. Gotuję od 5 – 7 minut, później je lekko obsmażę.

W międzyczasie rozgrzewam około 2 łyżek oliwy. Kroję cienko cebulę, chili i czosnek. Smażę chwilę do miękkości, wrzucam odcedzone szparagi i dodaję łyżeczkę masła. Duszę chwilę, lekko doprawiam pieprzem do smaku. Podaję od razu!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.