Tartaletki z warzywami i szynką

Mogą być warzywne, serowe, mięsne, mieszane, do woli. Bo to prosta przystawka, przekąska, a ciasto francuskie przyjmie wszystko 😉 na lunch świetne, pakujcie do lunch boxa i zaspokajajcie pierwszy popołudniowy głód, pomoże 😉

Podaję na ciepło na rukoli. Zimne też znikają choć nikt nie podnosi palca = winnych brak 😊

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3 suszone pomidory
  • 3 duże plastry szynki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz, wędzona papryka, lubczyk do smaku
  • tarty parmezan lub inny twardy, opcja także tarty żółty ser

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, cebulę obieramy.

Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku.

Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt.

Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny, posypuję tartym serem.

Piekę w temp. 200C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut. Do ładnego koloru.

Następnym razem do farszu warzywnego można dodać passatę lub fetę i oliwki. SMACZNEGO 😉

Jedna odpowiedź do “Tartaletki z warzywami i szynką”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.