Twarożek z grillowaną cukinią, jajkiem i szczypiorem

Pyszne i zdrowe wiosenne śniadanie. Świeżo i letnio – smaczne pocieszenie gdy za oknem pada deszcz i znów trzeba włożyć kurtkę..

Nie tylko śniadanie – to także pomysł na podwieczorek, czy świetną przekąskę w ciągu dnia, która szybko zaspokoi niejeden głód. Powstałą pastą smarujemy świeżą złotą i chrupiącą bagietkę lub domowe bułeczki w sobotni leniwy poranek… 🙂 Idealnie!

SKŁADNIKI:

  • 200 g twarogu lekkiego
  • 200 g serka naturalnego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek małego szczypiorku, grubego
  • 1 mała szalotka
  • połowa grillowanej cukinii
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

  • W misce ugniatamy widelcem twarożek i mieszamy z serkiem naturalnym.
  • Szczypior i jajka drobno siekamy.
  • Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
  • Cukinię kroimy w niedużą kostkę, posypujemy szczyptą soli i ziołami prowansalskimi i grillujemy aż się lekko zarumieni na złoto z obu stron. Studzimy.
  • Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku pieprzem i – ewentualnie – jeszcze solą do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *