Pyszne i zdrowe wiosenne śniadanie. Świeżo i letnio – smaczne pocieszenie gdy za oknem pada deszcz i znów trzeba włożyć kurtkę..
Nie tylko śniadanie – to także pomysł na podwieczorek, czy świetną przekąskę w ciągu dnia, która szybko zaspokoi niejeden głód. Powstałą pastą smarujemy świeżą złotą i chrupiącą bagietkę lub domowe bułeczki w sobotni leniwy poranek… 🙂 Idealnie!
SKŁADNIKI:
- 200 g twarogu lekkiego
- 200 g serka naturalnego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek małego szczypiorku, grubego
- 1 mała szalotka
- połowa grillowanej cukinii
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
- W misce ugniatamy widelcem twarożek i mieszamy z serkiem naturalnym.
- Szczypior i jajka drobno siekamy.
- Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
- Cukinię kroimy w niedużą kostkę, posypujemy szczyptą soli i ziołami prowansalskimi i grillujemy aż się lekko zarumieni na złoto z obu stron. Studzimy.
- Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku pieprzem i – ewentualnie – jeszcze solą do smaku.