Warzywa z brązowym ryżem

Zdrowa i syta propozycja obiadu. Jeśli chcecie możecie dodać do takich warzyw kukurydzę i groszek – używam mrożonych warzyw, którym niczego nie brakuje. Do tego zawsze czekają na mnie w zamrażarce.

W daniu przypraw niewiele, ale za to konkretnie, aromatycznie, ryż maślany (nie mogłam się oprzeć, dodałam masło uzyskując maślany aromat brązowego ryżu), do tego kuszące zdrowe warzywa strączkowe, marchewka dla koloru i wzbogacenia smaku swą słodyczą.

Składniki warzyw mrożonych podaję w garściach, na oko, cóż, nie mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc się od razu dzielę;)

Smacznego zdrowego!:)

Składniki:

  • lekką górką szklanka (250 ml) brązowego ryżu
  • średnia cebula pokrojona w kosteczkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę
  • 1 suszony pomidor z zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę
  • opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami
  • spora garść żółtej fasolki szparagowej
  • spora garść zielonej ciętej fasolki szparagowej
  • spora garść marchewki kostki
  • przyprawy:
  • vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie do ryżu: nieduża łyżka masła
  • do podania: ser tarty żółty, natka

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaję suszonego pomidora z zalewy i chili. Chwilę smażę, mieszając.
  2. Dodaje warzywa, przyprawiam, duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  3. Ryż gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, gdy woda wyparuje zanim jeszcze nie zmięknie ryż to dolewam jeszcze trochę. I tak do momentu kiedy będzie miękki, aby się nie przypalił, mieszam. Na koniec dodaję łyżkę masła, mieszam.
  4. Wykładam maślany ryż na talerz, nakładam warzywa, posypuje serem i natką.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *