Zdrowa i syta propozycja obiadu. Jeśli chcecie możecie dodać do takich warzyw kukurydzę i groszek – używam mrożonych warzyw, którym niczego nie brakuje. Do tego zawsze czekają na mnie w zamrażarce.
W daniu przypraw niewiele, ale za to konkretnie, aromatycznie, ryż maślany (nie mogłam się oprzeć, dodałam masło uzyskując maślany aromat brązowego ryżu), do tego kuszące zdrowe warzywa strączkowe, marchewka dla koloru i wzbogacenia smaku swą słodyczą.
Składniki warzyw mrożonych podaję w garściach, na oko, cóż, nie mierzyłam na szklanki, nie ważyłam, danie powstało na oko. I wyszło. Wyszło pycha! więc się od razu dzielę;)
Smacznego zdrowego!:)
Składniki:
- lekką górką szklanka (250 ml) brązowego ryżu
- średnia cebula pokrojona w kosteczkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w drobniutką kosteczkę
- 1 suszony pomidor z zalewy z oleju pokrojony w drobną kostkę
- opcjonalnie: kilka talarków papryczki chili z pestkami
- spora garść żółtej fasolki szparagowej
- spora garść zielonej ciętej fasolki szparagowej
- spora garść marchewki kostki
- przyprawy:
- vegeta natur, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, majeranek
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie do ryżu: nieduża łyżka masła
- do podania: ser tarty żółty, natka
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaję suszonego pomidora z zalewy i chili. Chwilę smażę, mieszając.
- Dodaje warzywa, przyprawiam, duszę pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
- Ryż gotuję do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, gdy woda wyparuje zanim jeszcze nie zmięknie ryż to dolewam jeszcze trochę. I tak do momentu kiedy będzie miękki, aby się nie przypalił, mieszam. Na koniec dodaję łyżkę masła, mieszam.
- Wykładam maślany ryż na talerz, nakładam warzywa, posypuje serem i natką.
Smacznego 😉