Zupa krem z buraków

Słodka, kremowa z dodatkiem jabłek, lubczyku i świeżo zmielonego pieprzu, na włoszczyźnie. Zupa krem poleca się na każde eleganckie przyjęcie, jako pierwsze danie na wytwornym przyjęciu, biesiadzie, w domu, na codzień, dla dzieciaków. Jest domowo, zdrowo, smacznie, zachęcająco 😊

Aromatyczna i zdrowa zupa krem z buraków o pięknym głębokim kolorze, jedna z moich ulubionych zup. Buraki są fantastyczne, pieczone w folii zachowały piękną barwę, cały smak, właściwości zdrowotne.

Zupa krem z buraków jak ta lala 😉

Składniki:

  • 8 buraków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 3 łyżki siekanej mrożonej włoszczyzny
  • 1 jabłko
  • ok. 1,5 l bulionu
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: lubczyk i 2 łyżki soku z cytryny
  • do podania: ser kozi, feta, natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraki szoruję, owijam w folię aluminiową i piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie studzimy, zdejmujemy folię, obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.

W garnku na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, po minucie dodaję obraną i pokrojoną w plastry marchew i pietruszkę, duszę kilka minut, po czym dodaję posiekaną gotową mrożoną włoszczyznę i jabłko.

 

 

Po kilku chwilach dodaję buraki, wlewam bulion, miksuję, gotuję do połączenia się smaków, przyprawiam do smaku.

Podaję z natką i/lub kozim serem lub pokruszoną fetą. Pestki dyni też będą ok 😉

 

 

Jedna odpowiedź do “Zupa krem z buraków”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.