Chipsy ziemniaczane

Zdrowsza alternatywa chipsów ze sklepowych półek 🙂 I to Wy sami wybieracie ich grubość 🙂

Po ich zrobieniu wystarczy już tylko zaprosić kogoś do towarzystwa i zajadać się nimi bez końca. Ja do takiej ziemniaczanej uczty zawsze zapraszam mojego największego kulinarnego fana – Piotrka.

Takie chipsy ziemniaczane mogą być także świetnym dodatkiem do obiadu (zastępując np. frytki) i smacznej domowej surówki.

Smacznego!

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki. Rozgrzewamy piekarnik do 210C, na którym wyłożony jest papier do pieczenia. Układamy talarki ziemniaków, przyprawiamy, polewamy delikatnie oliwą z oliwek.

Pieczemy na rumiano i chrupiąco grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) około 15-20 minut.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.