Racuchy drożdżowe gruszkowe

Na takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi.

Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne, a podałam je ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Palce lizać! 🙂 😉

Dziś u mnie na drugie śniadanie racuchy gruszkowe. Można opcjonalnie dodać do nich szczyptę cynamonu lub przyprawy do grzańca – są idealne, uwierzcie!

Gotowe racuchy obowiązkowo posypuję dużą ilością cukru pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak 😉 a rozpusta jest na całego!

Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 obrane duże gruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut.

W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach gruszkami, jajkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut.

Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu z cukrem pudrem! Są przepyszne 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.