Ayran

Ayran to super łatwy i pyszny napój turecki. Przygotujesz go w kilka minut, z dwóch podstawowych składników. Orzeźwiający, prosty i smaczny napój idealny w upalne dni. Ayran podawaj prosto z lodówki, mocno schłodzony, spieniony. Ayran gasi pragnienie, możesz podawać go do ostrych dań, np. kebaba.. Możesz dodać do niego szczyptę pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, sok z cytryny, odrobinę posiekanego ząbka czosnku lub miętę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na orzeźwiający napój Ayran.

Ayran


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki wody niegazowanej
  • szczypta soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Dwie pełne szklanki jogurtu naturalnego wlewam do misy blendera lub do wysokiego naczynia. Dodaję dwie szklanki wody oraz większą szczyptę soli.

Do zmieszania napoju używam blendera z końcówką typu żyrafa. Całość miksuję chwilę do dokładnego połączenia jogurtu z wodą oraz pojawienia się charakterystycznej pianki.

Napój Ayran podaję mocno schłodzony, dzięki czemu idealnie nadaje się do podania w upalnie dni gasząc pragnienie.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *