Ayran to super łatwy i pyszny napój turecki. Przygotujesz go w kilka minut, z dwóch podstawowych składników. Orzeźwiający, prosty i smaczny napój idealny w upalne dni. Ayran podawaj prosto z lodówki, mocno schłodzony, spieniony. Ayran gasi pragnienie, możesz podawać go do ostrych dań, np. kebaba.. Możesz dodać do niego szczyptę pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego, sok z cytryny, odrobinę posiekanego ząbka czosnku lub miętę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na orzeźwiający napój Ayran.
Ayran
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki wody niegazowanej
- szczypta soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Dwie pełne szklanki jogurtu naturalnego wlewam do misy blendera lub do wysokiego naczynia. Dodaję dwie szklanki wody oraz większą szczyptę soli.
Do zmieszania napoju używam blendera z końcówką typu żyrafa. Całość miksuję chwilę do dokładnego połączenia jogurtu z wodą oraz pojawienia się charakterystycznej pianki.
Napój Ayran podaję mocno schłodzony, dzięki czemu idealnie nadaje się do podania w upalnie dni gasząc pragnienie.
Smacznego.