Babeczki kakaowe

Ekspresowe babeczki kakaowe bez miksera. Puszyste, miękkie, delikatne. Można dosypać do nich kawę, wrzucić suszone posiekane owoce, udekorować puszystym kremem. Są pyszne!

Z przepisu wyszło 16 babeczek.

SKŁADNIKI:

  • 140 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 90 ml oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub aromatu
  • duże opakowanie cukru z wanilią (32 g)

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą przesiane suche składniki. Nie potrzeba tu miksera. Dodaję mokre składniki i mieszam do połączenia, tak by nie było żadnych grudek.

Formę na muffiny wykładam papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wykładam ciasto do 3/4 wysokości.

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wstawiam babeczki na ok. 25 minut na środową półkę piekarnika.

Gotowe posypuję cukrem pudrem i dekoruję dżemem brzoskwiniowym lub polewam polewą, lukrem. Smacznego! 😉

Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd.

 

2 odpowiedzi do “Babeczki kakaowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.