Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne ze skórką cytrynową to idealny mini wypiek do koszyczka. Przygotujesz je z łatwością i w kilka chwil. Proste wykonanie, kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu. To mój najlepszy, sprawdzony przepis na puszyste i mięciutkie w środku babeczki. Z ciasta możesz upiec także muffinki dodając do nich bakalie lub tartą czekoladę. W przepisie dokładny opis wykonania, kilka porad oraz propozycje podania.

Babeczki wielkanocne


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju – 140 ml
  • 1/3 szklanki drobnego cukru – 70 g
  • 3 łyżki cukru z wanilią – 45 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Olej możesz zastąpić roztopionym masłem – w tej samej ilości.
Do ciasta na babeczki możesz dodać rodzynki – garść wystarczy.
Używam foremek silikonowych do mini babeczek o wyższej średnicy ∅ 7 cm.
Z przepisu wychodzi 22 babeczki wielkanocne.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijam dwa całe jajka, dodaję cukier oraz cukier z wanilią.

Jajka z cukrami ubijam mikserem na puszystą masę.

Trwa to 3 minuty na średnich obrotach. Dodaję wolnym strumieniem olej (lub roztopione masło) oraz mleko. Miksuję na wolnych obrotach do połączenia. Powoli wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam chwilę mikserem, następnie już rózgą kuchenną.

Dodaje skórkę otartą z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny. Możesz skórkę z cytryny zastąpić skórką z pomarańczy. Jeśli nie masz cytrusów, śmiało wlej kilka kropel olejku cytrynowego lub ulubionego.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Gotowe ciasto przekładam ostrożnie łyżką do silikonowych foremek zalewając 2/3 ich wysokości. Układam obok siebie na blasze do pieczenia.

Babeczki piekę 22-25 minut w 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Piekę je w dwóch turach. Babeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Upieczone wyjmuję od razu z piekarnika i studzę na blacie. Kiedy piekarnik jest dobrze nagrzany, zazwyczaj druga tura babeczek piecze się szybciej – 22 minuty.

Przed podaniem babeczki posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem z białej czekolady. Możesz je także polać polewą z czekolady, posypać ozdobnymi, kolorowymi posypkami, a nawet wiórkami kokosowymi lub wiórkami z gorzkiej czekolady.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “Babeczki wielkanocne”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *