Babka marmurkowa

Dziś u mnie babka marmurkowa, jak widać nie tylko od święta. Ciasto jest tak pyszne, że przygotowujemy je z mamą na weekendy w różnych formach, także w keksówkach. Gotowe można polać polewą mocno czekoladową, polać lukrem np. pomarańczowym (świetnie komponuje się z kakao) lub posypać cukrem pudrem. Każdą wersję polecam!

Babka powstaje w kilka chwil! smakuje obłędnie, znika szybko wśród rodziny, przy kawie, na świeżym powietrzu.. To jedne z ciast, przy którym nie rozmawia się o dietach 🙂

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • łyżka kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ucieram do uzyskania puszystej masy. Masę łączymy z mlekiem.

Białka ubijam na sztywną pianę, następnie delikatnie łączę z ciastem.

2/3 ciasta wlewam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą, do pozostałej części ciasta dodaję kakao, mieszam, wlewam na jasne ciasto.

Babkę piekę ok. 45 minut w temp. 160-170 C (średnio nagrzany piekarnik) grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Babka marmurkowa nie tylko od święta gotowa! 😉

(Przepis pochodzi z jednej z gazet w wydaniu wielkanocnym, niestety zanim zdążyłam zapisać oddałam).

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.