BABKA MARMURKOWA

Klasyka w moim domu, pięknie ozdobiona i kolorowa babka wygląda bardzo zachęcająco na świątecznym stole. Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu),  polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny i sprawdzony przepis na babkę marmurkową.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 spore łyżki kakao

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy 24 cm. Można ją także upiec w większej keksówce o wymiarach np. 11 x 30 cm.


PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.
  2. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
  3. Żółtka ucieram mikserem na najwyższych obrotach ze szklanką cukru i cukrem z wanilią.
  4. Do masy z żółtek dosypuję mąkę z proszkiem do pieczenia, miksuję powoli dolewając mleko. Następnie wlewam olej, mieszam krótko do połączenia.
  5. Dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką.
  6. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
  7. Wylewam do formy 3/4 ciasta, resztę łączę z kakao. Wykładam je na jasne ciasto, lekko mieszam, by ciemne ciasto wtłoczyć w jasne.
  8. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  9. Studzę, wyjmuję z formy, dekoruję dowolnie i podaję.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi do “BABKA MARMURKOWA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.