Babka marmurkowa

Prosta w przygotowaniu i efektowna dwukolorowa babka marmurkowa. Babka marmurkowa to idealny pomysł na świąteczny wypiek. Ciasto przygotujesz z kilku łatwo dostępnych składników. Przepis na babkę sprawdzi się nie tylko jako świąteczny wypiek, podasz ją także na inne okazje. Babkę udekoruj lukrem, np. lukrem cytrynowym bądź posyp cukrem pudrem. Zapraszam po sprawdzony przepis na babkę marmurkową.


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 spore łyżki kakao
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babkę piekłam w formie z kominem o średnicy 24 cm. Można ją także upiec w większej keksówce o wymiarach np. 11 x 30 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Żółtka oddzielam od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Do miski dodaję żółtka, wsypuję ¾ szklanki drobnego cukru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Żółtka z cukrem ucieram mikserem na najwyższych obrotach prze kilka minut.

Do masy z żółtek dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksuję powoli dolewając szklankę mleka. Następnie wlewam połowę szklanki oleju, mieszam krótko do połączenia.

Do masy jajecznej dodaję ubite na sztywno białka, mieszam delikatnie szpatułką.

Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Wylewam do formy z kominem ¾ ciasta, resztę łączę z dwoma łyżkami kakao. Ciemne ciasto kakaowe wykładam na jasne ciasto. Delikatnie przemieszaj kakaowe ciasto, by wtłoczyć je w jasne.

Babkę piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczoną babkę wyjmuję z piekarnika, studzę na kratce.

Babkę marmurkową posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Smacznego.

10 odpowiedzi na “Babka marmurkowa”

  1. Zrobiłam i jest bardzo dobra.
    Na święta dobry przepis. Zrobię z lukrem cytrynowym.
    Miłego dnia 😉

  2. Babka wyszla przepyszna! Dziekuje za przepis bo inne wychodzily suche. Dodalam troche olejku migdalowego bo mi zalegal. Zdecydowanie polecam!

Skomentuj Teresa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *