Babka marmurkowa

Dawny dawny przepis, który znalazłam kiedyś w gazecie, spisałam i mam. Postanowiłam z niego skorzystać, babka okazała się wyśmienita w smaku.

Babka marmurkowa dwukolorowa nie tylko wygląda pięknie na świątecznym stole, jest pyszna. Babkę przygotowuję raz w roku, tradycyjnie na Wielkanoc.

Jest delikatna, z dodatkiem obu mąk: pszennej i ziemniaczanej, dwukolorowa z dodatkiem kakao i koniecznie lukrowana. Pyszna!

Smacznego 😉

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • cukier waniliowy opakowanie
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny lub aromat cytrynowy
  • lukier: szklanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody lub rozpuszczone pół tabliczki białej czekolady
  • do ozdoby suszona żurawina, zamiennie inne bakalie

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąk mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję do nich mąkę i olej. Następnie mieszam z pianą z białek. Wszystko miksuję.

Formę na babę albo formę keksową wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą.

Wyłóż do formy 2/3 masy, do reszty dodaj kakao, wymieszaj (jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę oleju lub mleka) i polej jasną masę, wyrównaj.

Piecz w temp. 180 C przez 75 minut, bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół, na środkowej półce piekarnika.

Moja babka marmurkowa gotowa 🙂

 

 

 

2 odpowiedzi na “Babka marmurkowa”

  1. Zgadzam się, że do babki idealnie pasuje lukier! Twoja wygląda cudownie, super wyrosła 🙂

Skomentuj Anna Kater Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *