Babka wielkanocna w cytrynowym lukrze ze skórką pomarańczy i rodzynkami

Zapachniało Wielkanocnym ciastem i przepisem – tak, tak – każdy uwielbia dobrze wyrośniętą i lekko słodką Babkę Wielkanocną.

Tę Babkę dedykuję swojej Babci, myślę że byłaby ze mnie dumna 🙂 (apetyczny aromat w kuchni unosił się przez kilka godzin, ciasto było pięknie wyrośnięte i trudno było jej się oprzeć 🙂 do tego lukier pachnący cytryną i zapach ciasta drożdżowego… 😉

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • skórka kandyzowana z pomarańczy
  • pół szklanki rodzynek
  • margaryna do posmarowania blachy
  • lukier:
  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z wyciśniętej połówki pomarańczy

Przygotowanie:

Pomarańczę i cytryny umyj, zetrzyj skórki, wyciśnij sok.

Do miski wsyp cukier, cukier puder, wymieszaj z masłem. Następnie dodawaj powoli po całym jajku, sok z pomarańczy i cytryn, 2 łyżki startej skórki z cytryny oraz namoczone w wodzie rodzynki (zostaw trochę soku z owoców do zrobienia lukru).

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z wcześniej wyrobionym ciastem z masła i cukru, wyrób gładkie ciasto.

Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej margaryną. Piecz około 55 min. w temp. 180C.

Lukier: Do cukru pudru dolej sok z pomarańczy i wyrób gładką masę.
Po upieczeniu polej lukrem i posyp skórką z pomarańczy.

Smacznego:)

Jedna odpowiedź do “Babka wielkanocna w cytrynowym lukrze ze skórką pomarańczy i rodzynkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.