Babka z bakaliami i polewą z białej czekolady

Ekspresowa babka z bakaliami, a dokładnie mieszanką keksową HELIO, w skład w której wchodzą m.in.: rodzynki, kandyzowana marchew, ananasy i daktyle. Wygodne połączenie w jednej torebce;)

Babka ta, w przeciwieństwie do drożdżowej wymaga jedynie wymieszania wszystkich składników, włożenia do formy na babkę z kominem (u mnie średnica 24 cm) oraz wstawienie do piekarnika – prosto, szybko, smacznie! A jak wygląda! 😉 Smaczna, słodka babka, z polewą z białej czekolady będzie pięknie prezentowała się na Wielkanocnym stole (i nie tylko!:) Zapraszam po przepis.

Wpis zawiera lokowanie produktu – mieszankę keksową HELIO.

Babka z bakaliami i polewą z białej czekolady

SKŁADNIKI:

  • 1 kostka do pieczenia Kasia 250 g
  • 100 g mieszanki keksowej HELIO
  • 250 g cukru
  • 250 mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • większa szczypta cynamonu
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego, może być dowolny inny
  • do polania polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady + 50 ml śmietanki 30% lub lukier, do dekoracji: mieszanka keksowa HELIO lub skórka pomarańczowa

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce ucieram za pomocą miksera lub robota kuchennego posiekaną kostkę Kasia oraz cukier. Dodaję po jednym jajku, następnie mąkę i resztę składników. Mieszam do połączenia. Na koniec wsypuję mieszankę keksową i mieszam łyżką.

Formę na babkę smaruję masłem lub margaryną, obsypuję równomiernie mąką i wkładam ciasto, wyrównuję.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Babkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 55 minut.

Śmietankę podgrzewam, ale nie zagotowuję. Czekoladę łamię na małe kawałki i roztapiam w ciepłej śmietance, często mieszam. Polewam nią wystudzoną babkę, dekoruję mieszanką keksową HELIO.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Przepis pochodzi stąd.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.