Bakłażan duszony z warzywami

Bakłażan duszony z papryką, cukinią i cebulą to danie, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil. Warzywa duszone z ziołami są bardzo aromatyczne. To apetyczny obiad wege, który podasz z pieczywem na parę sposobów: świeża bagietka, ciabatta, chlebek, bułeczki oliwkowe, grzanki maślane bądź czosnkowe, tosty, focaccia.. Danie w stylu ratatouille czy warzywnego leczo często gości na moim stole. Podawaj je z parmezanem lub tartym serem żółtym i świeżo skrojonymi ziołami: natką, kolendrą, bazylią, koperkiem.. Do domowych, pysznych warzyw duszonych z powodzeniem dodasz oliwki, pieczarki, suszone pomidory, kapary.., a zamiast cebuli – pora. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bakłażana duszonego z warzywami. Danie jest wyśmienite jako samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie drobiu.

Bakłażan duszony z warzywami


SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki bulionu
  • 2 pomidory
  • 1 papryczka chili
  • oregano, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie warzywa dokładnie myję, czosnek i cebule obieram. Ostrą papryczkę siekam w drobną kostkę.

Bakłażany kroję w plastry, układam na desce, blacie lub talerzu i solę obficie. Odstawiam na 10 minut, by bakłażany “spociły” się (puściły sok), po tym czasie opłukuję je zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Wszystko po to, by pozbyć się goryczki.

Papryki, pomidory i cukinie kroję w kostkę średniej wielkości. Dwa sporej wielkości pomidory możesz zastąpić 500 g pomidorkami koktajlowymi.

W szerokim i większym garnku rozgrzewam oliwę. Możesz zastąpić ją olejem rzepakowym, kokosowym, a nawet masłem klarowanym, które dodatkowo nada aromatu warzywom.

Do rozgrzanego tłuszczu wrzucam posiekaną w piórka cebulę. Smażę ją przez 8 minut do zeszklenia, dorzucam posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) oraz papryczkę chili. Cebulę z czosnkiem smażę jeszcze przez kilka minut. Lekko solę i pieprzę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Pieprz czarny możesz zastąpić kolorowym, a nawet pieprzem cytrynowym.

Po kilku minutach duszenia dodaję paprykę oraz cukinię. Warzywa duszę 10 minut.

Osuszonego bakłażana kroję w kostkę i dorzucam z pomidorami do duszonych warzyw w garnku. Przyprawiam solą, pieprzem oraz ziołami, wlewam połowę szklanki aromatycznego bulionu lub rosołu.

Warzywa duszę jeszcze kilka minut, często mieszając. Ważne, by warzywa zachowały swoją jędrność – szczególnie te twardsze: papryka i bakłażan.

Warzywa duszone podaję z serem tartym (parmezan, grana padano, bursztyn, żółty..) i świeżymi, posiekanymi ziołami.

Mój warzywny gulasz podasz także jako dodatek do pieczonych lub duszonych mięs, szczególnie delikatnego drobiu.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.