Faszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską z pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką.
Smacznego 🙂
Bakłażany faszerowane indykiem
SKŁADNIKI:
- 4 bakłażany
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- spora garść kukurydzy z puszki
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty
- opcja: 1 posiekana chili – w wersji na ostro
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, lubczyk
- tarty ser do posypania lub mozzarella
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności mięsa, mieszam. Dodaję posiekaną paprykę, pomidora, przyprawiam. Po kilku minutach smażenia dodaję kukurydzę i pomidory z puszki oraz koncentrat.
Gotowy farsz odstawiam na bok. Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż dłuższej części na pół. Posypuję środek solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawiam ich goryczki.
Bakłażany podpiekam 5 minut w temp. 180 C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Po tym czasie faszeruję każdego bakłażana, posypuję serem. Zapiekam 20-25 minut w temp. 180 C aż ser się roztopi.
Moja rada: Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Posypać serem i natką.
Pyszny obiadek:)
Kamila – dziękuję i polecam 🙂