Bakłażany faszerowane indykiem w sosie pomidorowym

Faszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską z pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką.

Smacznego 🙂

Bakłażany faszerowane indykiem

SKŁADNIKI:

  • 4 bakłażany
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • spora garść kukurydzy z puszki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty
  • opcja: 1 posiekana chili – w wersji na ostro
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, lubczyk
  • tarty ser do posypania lub mozzarella
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Na kilku łyżkach oliwy przesmażam posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula lekko się zeszkli wrzucam mięso. Smażę do jasności mięsa, mieszam. Dodaję posiekaną paprykę, pomidora, przyprawiam. Po kilku minutach smażenia dodaję kukurydzę i pomidory z puszki oraz koncentrat.

Gotowy farsz odstawiam na bok. Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż dłuższej części na pół. Posypuję środek solą i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie wycieram je ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbawiam ich goryczki.

Bakłażany podpiekam 5 minut w temp. 180 C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu, wybieram środkową półkę piekarnika). Po tym czasie faszeruję każdego bakłażana, posypuję serem. Zapiekam 20-25 minut w temp. 180 C aż ser się roztopi.

Moja rada: Jeśli zostanie Wam farszu możecie podać go z makaronem lub ryżem jako osobne danie. Posypać serem i natką.

2 odpowiedzi do “Bakłażany faszerowane indykiem w sosie pomidorowym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.