Pieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja – nie ma passaty – jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach.
Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało… Muszę się za nie zabrać 🙂 tymczasem zapraszam na pyszne faszerowane bakłażany.
Bakłażany faszerowane mięsem i warzywami w sosie śmietanowym
SKŁADNIKI:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 3 bakłażany
- 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- połowa papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mniejsza czerwona papryka
- 200 g śmietany 12%
- vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros
- pęczek posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- do podania: tarty ser, szczypiorek
- 2 łyżki oliwy + olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
- Bakłażany myjemy, osuszamy.
- Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli.
- Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut w temp. 200C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Potem łączymy z mięsem z patelni.
- Ugotowane ziemniaki studzimy, obieramy i zgniatamy na gładko widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kubeczek śmietany i połowę posiekanego szczypiorku.
- Bakłażany przekrawamy wzdłuż, wydrążamy miąższ robiąc łódki, które będziemy faszerować. Podpiekamy je przez 15 minut skropione sokiem z cytryny i lekko popieprzone.
- Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy: na dno układamy śmietanowo-szczypiorkowe ziemniaki, na to mięsny farsz, tarty ser mozzarella. I tak postępujemy z każdym bakłażanem.
- Zapiekamy 20-30 minut w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika najpierw przykryte papierem do pieczenia / folią następnie bez. Po serze i zarumienionych po bokach bakłażanach poznacie, że są dobre, szczególnie że wszystkie składniki były wcześniej już gotowe.
Smacznego 🙂
Jak zwykle prezentujesz same pyszności:)
Dziękuję 🙂
Lubię takie dania. Smakują i ładnie się prezentują; )
Pięknie się prezentuje to danie:))