Bakłażany faszerowane mięsem, sosem bolognese i pieczarkami

Bardzo syte i wyśmienite danie. Dzięki dodaniu pieczarek smażonych na maśle wraz z lubczykiem i słodką papryką farsz jest niezwykle aromatyczny.

Wydrążone bakłażany podpiekłam wcześniej w piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu.

Co potrzebujemy?

  • 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 10 pieczarek
  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • masło klarowane do smażenia
  • tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra – wedle uznania
  • vegeta natur – do przyprawienia mięsa

Jak przyrządzić?

Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier.

Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć łódeczki, w które łatwo ułożysz mięsno – pomidorowy farsz. Rozgrzej piekarnik bez termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut.

Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo – pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś.

Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut.

Życzę Wam smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Bakłażany faszerowane mięsem, sosem bolognese i pieczarkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.