Bakłażany faszerowane mięsem indyczym i pomidorami

Polecam Wam ciekawe i syte danie na ciepło. Ja z moim Narzeczonym je uwielbiamy, smakują niesamowicie, są zdrowe i szybko się je robi. Do tego farsz może być za każdym razem inny 🙂 – tak jak warzywa, zamiast bakłażanów możecie użyć cukinii, papryk, pomidorów i faszerować mięsem, kaszą lub warzywami w wersji wege..;)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 duże bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • żółty ser do posypania
  • 2 średnie świeże pomidory
  • 2 suszone pomidory
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • majeranek, zioła prowansalskie, curry

Przygotowanie:

Umyte bakłażany przekrawam wzdłuż, wydrążam miąższ robiąc jakby „łódeczkę”, którą później napełnię farszem.

Mięso podsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, duszę około 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, przyprawiam.

W tym czasie podpiekam wydrążone bakłażany w temp. 180C do 15 min. Zmienią nieco kolor.

Bakłażany faszeruję, posypuję startym na grubszych oczkach serem, kładę po plastrze – dwóch świeżego pomidora, zapiekam do 25 min. w temp 180C.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *