Polecam Wam ciekawe i syte danie na ciepło. Ja z moim Narzeczonym je uwielbiamy, smakują niesamowicie, są zdrowe i szybko się je robi. Do tego farsz może być za każdym razem inny 🙂 – tak jak warzywa, zamiast bakłażanów możecie użyć cukinii, papryk, pomidorów i faszerować mięsem, kaszą lub warzywami w wersji wege..;)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 duże bakłażany
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- żółty ser do posypania
- 2 średnie świeże pomidory
- 2 suszone pomidory
- sól, pieprz, papryka ostra
- majeranek, zioła prowansalskie, curry
Przygotowanie:
Umyte bakłażany przekrawam wzdłuż, wydrążam miąższ robiąc jakby „łódeczkę”, którą później napełnię farszem.
Mięso podsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, duszę około 15 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, przyprawiam.
W tym czasie podpiekam wydrążone bakłażany w temp. 180C do 15 min. Zmienią nieco kolor.
Bakłażany faszeruję, posypuję startym na grubszych oczkach serem, kładę po plastrze – dwóch świeżego pomidora, zapiekam do 25 min. w temp 180C.
Smacznego:)