Bananowo-czekoladowa a la nutella

Ostatnio oglądając reklamę Nutelli wpadłam na pomysł, by zrobić własną. I choć nie ma w niej orzechów ani cukru jest wyśmienita. Do tego zdrowa. Polecam ją dla każdego, na śniadanie, kolację czy między posiłkowe podjadanie:)

Dodałam do niej parę owoców miód i kakao, wypróbujcie:) oczywiście owoce możecie modyfikować dowoli, według uznania. Niektórzy mogą lubić słodkości, inni mniej. Ale… najważniejsze, że jest to zdecydowanie zdrowsza propozycja czekoladowego śniadania.

Także, moi drodzy jeśli jesteście rodzicami (i nie tylko;) to zaproponujcie dzieciom naturalną zdrowszą alternatywę dla sklepowej znanej nutelli. A owocowe miksowanie pozostawiam do Waszej kulinarnej wyobraźni i kuchennego gustu Waszych dzieci, rodzin, znajomych:)

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany, są słodziutkie 😉
  • 2 daktyle
  • 5 suszonych śliwek
  • łyżeczka miodu lipowego
  • łyżka wody
  • 2 łyżki dobrego kakao

Przygotowanie:

W garnuszku ułóżcie pokrojone w drobne plasterki banany oraz pokrojone w drobną kostkę daktyle i suszone śliwki, dodajcie łyżeczkę miodu, wymieszajcie dokładnie i gotujcie powoli na wolnym ogniu.

Kiedy zobaczycie, że owoce się ładnie “rozwaliły” i połączyły dodajcie kakao ciągle mieszając. Jak chcecie możecie zmiksować na gładko, choć ja wolę wersję z kawałkami owoców 🙂

Gorące wkładajcie do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.