Bananowo-migdałowe placki

Dziś u mnie pulchniutkie placuszki bananowo-migdałowe. Choć świeże i gorące są najlepsze to na drugi dzień odgrzane w piecu jako lunch w pracy też smakowały. Koniecznie z dodatkiem cukru pudru, miodu lub dżemu.

Puszyste placuszki bananowo-migdałowe dziś u mnie, pyszne śniadanie na ciepło, na zimno też poszły 😉

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 2 łyżki miodu, syropu klonowego, syropu z agawy
  • spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu do smaku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładkie nieco gęste ciasto.

Smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem, syropem lub posypane cukrem pudrem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.