Barszcz czerwony na zakwasie

Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki.

Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i smacznych Świąt! 😉

Składniki:

  • ZAKWAS:
  • 1 kg buraków
  • 2 l przegotowanej wody
  • kawałek skórki z chleba żytniego lub pszenno-żytniego
  • WYWAR WARZYWNY
  • 2 kg buraków
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże ząbki czosnku
  • 3 l wody
  • sól, pieprz, odrobina cukru i majeranek do smaku

Przygotowanie:

Zakwas:

Buraki obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż w kamionce lub słoju. Zalej je 2 l ciepłej i przegotowanej wody. Dodaj skórkę z chleba, przykryj naczynie papierem, odstaw na 3-4 dni. Kiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.

Tak przygotowany spokojnie może czekać na wieczór wigilijny – nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni.

Wywar warzywny:

Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody i pozostaw na noc.

Nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie na maleńkim ogniu. Kiedy będą miękkie, wlej zakwas buraczany, dopraw solą i pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem do smaku.

Aby uzyskać czysty barszcz przecedź go przez sito.

przepis p. Stanisławy z Koła Gospodyń Wiejskich na Podkarpaciu, “Gotuję z Lewiatanem” – Lewiatan na Święta (bezpłatny magazyn dla klientów sklepów Lewiatan).

Ciekawostka:

Barszczu czerwonego nie powinno się doprowadzić do wrzenia, gdyż starci swój piękny mocny kolor.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.