Koniecznie podany z uszkami lub pasztecikami, suszonym majerankiem, świeżym czosnkiem i udekorowany drobno posiekaną natką pietruszki.
Wspaniały i gorący czerwony barszcz – nasza tradycja. Wesołych i smacznych Świąt! 😉
Składniki:
- ZAKWAS:
- 1 kg buraków
- 2 l przegotowanej wody
- kawałek skórki z chleba żytniego lub pszenno-żytniego
- WYWAR WARZYWNY
- 2 kg buraków
- 1 seler
- 1 por
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże ząbki czosnku
- 3 l wody
- sól, pieprz, odrobina cukru i majeranek do smaku
Przygotowanie:
Zakwas:
Buraki obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż w kamionce lub słoju. Zalej je 2 l ciepłej i przegotowanej wody. Dodaj skórkę z chleba, przykryj naczynie papierem, odstaw na 3-4 dni. Kiedy zakwas jest dojrzały, zlej go do butelek. Butelki z zakwasem zamknij korkiem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Tak przygotowany spokojnie może czekać na wieczór wigilijny – nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni.
Wywar warzywny:
Warzywa zalej 3 litrami zimnej wody i pozostaw na noc.
Nazajutrz ugotuj je w tej samej wodzie na maleńkim ogniu. Kiedy będą miękkie, wlej zakwas buraczany, dopraw solą i pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem do smaku.
Aby uzyskać czysty barszcz przecedź go przez sito.
przepis p. Stanisławy z Koła Gospodyń Wiejskich na Podkarpaciu, “Gotuję z Lewiatanem” – Lewiatan na Święta (bezpłatny magazyn dla klientów sklepów Lewiatan).
Ciekawostka:
Barszczu czerwonego nie powinno się doprowadzić do wrzenia, gdyż starci swój piękny mocny kolor.