BAZYLIA, TYMIANEK, ROZMARYN – ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Bazylia ma korzenny, lekko słodkawy smak z delikatnie pikantną nutą. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści, które najlepiej dodawać do sałatek, zup, duszonych warzywa oraz twarożków. Bazylia jest również świetnym dodatkiem do mięs i makaronów oraz niezastąpionym składnikiem pesto.

Tymianek. Zioło wykorzystywane zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Doskonale podkreśla smak potraw, a roztarty wydziela bardzo przyjemny zapach. Tymianek króluje w kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej. Jest idealnym dodatkiem do sosów, mięs, a także warzyw smażonych, pieczonych i gotowanych.

Rozmaryn. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. W kuchni używa się jego suszonych listków o charakterystycznym, silnym zapachu i lekko gorzkawym smaku. Wchodzi w skład ziół prowansalskich i można go stosować niemal do każdej potrawy. Najlepiej czuje się w towarzystwie czosnku i grzybów.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.