BEZA PAVLOVA Z KREMEM KAKAOWYM I MALINAMI

Beza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki czy agrest. Na bazie świetnie wyglądają plastry kiwi udekorowane np. kulkami czekoladowymi. Beza jest dobra na wszystko! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 8 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

SKŁADNIKI NA KREM KAKAOWY:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki dobrego kakao

Dodatkowo: maliny i cukier puder do dekoracji


Uwagi do przepisu:

  • Składniki na bezę mam w temp. pokojowej.
  • Składniki na krem – serek mascarpone i śmietankę trzymam w lodówce.
  • Śmietankę 5-8 minut przed ubijaniem wkładam do zamrażarki, by dodatkowo ją schłodzić.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Bezę można udekorować innymi owocami, np. jeżynami, jagodami, borówkami, posiekanym kiwi, truskawkami lub agrestem.
  • Można dodatkowo polać bezę domowym sosem owocowym, np. z malin (maliny z niewielką ilością cukru pudru zagotować, zmiksować na gładko, w razie potrzeby przetrzeć przez sitko, wystudzić i polać dekoracyjnie wypiek.

PRZYGOTOWANIE BEZY:

Bezę przygotowuję zawsze dzień wcześniej przed planowanym podaniem. Suszę/piekę ją wieczorem, studzę całą noc w zamkniętym piekarniku. Tak też Wam polecam.

Przygotowuję sobie szklaną wysoką miskę lub dobrej jakości garnek ze stali nierdzewnej. Wlewam białka, dodaję szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Zaczynam ubijanie na małych obrotach, stopniowo je zwiększając. Piana powinna być sztywna po ok. 3 minutach, po tym czasie dodaję po łyżce drobnego cukru, po każdym dodaniu miksuję po 1 minucie. Postępuję tak aż do wyczerpania cukru.

Na koniec wsypuję łyżkę mąki ziemniaczanej, miksuję do połączenia. Piana jest gładka i błyszcząca.

Blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Rysuję okrąg o średnicy 24 cm (wykorzystuję do tego dno z tortownicy), układam sztywną pianę, następnie wyciągam ją ku górze tworząc kopułkę, wierzch wyrównuję (by później ułożyć łatwiej krem i owoce).

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Bezę układam na środkowej półce piekarnika i piekę przez 7 minut. Po tym czasie szybko zmniejszam temperaturę do 130 st. C i suszę/piekę bezę przez 100 minut. Nie otwieram piekarnika! Po upieczeniu wyłączam piekarnik, nie otwieram go, zostawiam bezę na całą noc.

Rano dekoruję kremem, owocami, posypuję cukrem pudrem.

PRZYGOTOWANIE KREMU KAKAOWEGO:

Serek mascarpone i śmietankę wlewam do wysokiego naczynia i zaczynam ubijanie od małych obrotów miksera do większych, zwiększam je stopniowo. Gdy krem jest sztywniejszy wsypuję cukier puder, miksuję do połączenia, następnie kakao. Mieszam jeszcze chwilę. Krem przechowuję w lodówce.

Gotowym kremem dekoruję bezę, układam maliny, dodatkowo posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

4 odpowiedzi do “BEZA PAVLOVA Z KREMEM KAKAOWYM I MALINAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.