Makaron z kurkami i kiełbasą w sosie pomidorowym z fetą

Bardzo aromatyczne i sycące danie. Użyłam makaronu świderek bezglutenowego firmy Sam Mills “Pasta d’oro”.

Jeśli lubicie dania z makaronem i różnymi ciekawymi sosami, dodatkami, czy połączeniami zapraszam do gotowania:)

Składniki:

  • niecałe 2 szklanki makaronu
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki fety
  • 1 łyżka startego drobno parmezanu
  • 1 cebula
  • połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy
  • pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej
  • 1 suszony pomidor
  • masło klarowane
  • 2 marynowane papryki
  • 250 g kurek
  • listki bazylii do smacznej dekoracji
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka

Wykonanie:

Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników.

Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie.

Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem.

Duście do połączenia składników, przyprawcie w razie czego jeszcze do smaku.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.