BEZY

Śnieżne bezy dziś powstały. Krótki skład, niewiele cukru, z innymi niż dotychczas dodatkami podane. Bezy z dodatkiem konfitury, kandyzowanej aronii i jasnej dekoracji HELIO. Wyjątkowy i prosty mini deser (mini porcje) do popołudniowej kawy cieszy oko i podniebienie jak nic:)


Bezy z konfiturą, kandyzowaną aronią i dekoracją białą HELIO


SKŁADNIKI:

  • 3 białka
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • do dekoracji: konfitura, kandyzowana aronia HELIO, jasna dekoracja lub polewa HELIO

PRZYGOTOWANIE:

W suchej, czystej szklanej wyższej misce ubijam białka ze szczyptą soli. Zaczynam od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.

Gdy beza będzie sztywna powoli dodaję, łyżka po łyżce cukier puder. Miksuję krótko, tak by nie przebić białek, wtedy bezy nie wyjdą.

Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Nakładam łyżką okrągłe bezy.

Piekarnik nagrzewam do temp. 140 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Wstawiam bezy i piekę/suszę przez 5 minut, po czym zmniejszam temp. do 130 st. C i dalej piekę/suszę bezy przez 45 minut. Podczas pieczenia nie otwieram piekarnika.

Po tym czasie wyłączam piekarnik, nie otwieram piekarnika, studzę całą noc. Bezy najlepiej przygotować wieczorem, zostawiając je w piekarniku by stygły całą noc.

Bezy dekoruję konfiturą, kandyzowaną aronią oraz białą dekoracją od HELIO. Na bogato!

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.