Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Kiełbasa w sosie chrzanowym to kolejna propozycja ciepłego dania na wielkanocny stół. Aromatyczna parzona biała kiełbasa w pysznym domowym sosie śmietanowo-chrzanowym, którą podasz nie tylko na święta. To smaczne danie mięsne idealnie smakuje jako dodatek do pieczywa lub puree z ziemniaków. Pyszna, prosta w przygotowaniu biała kiełbasa w sosie chrzanowym z cebulką i przyprawami. To niezwykle proste i efektowne danie mięsne. Jeśli lubisz białą kiełbasę, wypróbuj także mój przepis na białą kiełbasę pieczoną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym, czyli klasykę wielkanocnego stołu.

Porada. Potrawę z białych kiełbas możesz urozmaicić dodając do sosu posiekane pieczarki lub podgrzybki (świeże lub mrożone). Powstanie sos śmietanowo-grzybowy, zrezygnuj wtedy z dodatku chrzanu, za to dodaj gałązkę świeżego rozmarynu.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym


SKŁADNIKI:

  • 6 białych kiełbas
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki wody
  • 4 czubate łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka masła
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania potrawy wybieram białe kiełbasy parzone. Możesz sięgnąć po surowe, wtedy 10 minut dłużej je parz.

Białą kiełbasę układam w garnku, zalewam trzema szklankami wody, dodaję liść laurowy, trzy kulki ziela angielskiego oraz obrany ząbek czosnku. Wodę doprowadzam do lekkiego wrzenia (pojawienia się delikatnych bąbelków). Po tym czasie wyłączam palnik, garnek przykrywam pokrywką i parzę tak kiełbasy 30 minut.

Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła uważając, by się nie przypaliło. Na maśle przesmażam obraną i drobno posiekaną cebulę. Możesz ją także posiekać w cienkie piórka. Jeśli nie masz dużej cebuli, dodaj dwie mniejsze. Cebulę smażę na małej mocy palnika do zeszklenia cebuli, przez niecałe 10 minut.

Do zeszklonej cebuli dodaję sześć wyłowionych z wywaru kiełbas. Wywaru nie wylewam. Kiełbasy z cebulą smażę na większej mocy palnika po 3 minuty na stronę.

Do kiełbasy z cebulką wlej 1 szklankę wody, w której gotowała się kiełbasa, delikatnie zamieszaj.

Do drugiej szklanki wywaru wsyp 2 czubate łyżeczki mąki pszennej oraz cztery łyżeczki chrzanu (tartego ze słoiczka lub świeżego), całość wymieszaj rózgą kuchenną.

Sos wlej do kiełbas na patelni, dodaj dwie czubate łyżki śmietany, zamieszaj, chwilę przesmaż aż sos zgęstnieje. Danie dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym oraz większą szczyptą cukru pudru. Potrawę z białych kiełbas w sosie chrzanowym przykryj pokrywką i duś jeszcze na małym ogniu przez 5 minut często mieszając.

Białą kiełbasę podawaj udekorowaną natką, koperkiem, kiełkami..

Białą kiełbasę podawaj z pieczywem bądź puree ziemniaczanym.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Biała kiełbasa w sosie chrzanowym”

  1. Przepis rewelacyjny!! Polecam, ideny sos, kiełbasa idealnie komponuje się z sosem chrzanowym z tego Przepisu.
    Brawo 👍😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *