Bigos bezmięsny z białą fasolą

Bigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar. Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • szklanka 250 ml passaty pomidorowej
  • pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki
  • opcjonalnie: łyżka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie część wody odlewam.

Obrane cebule siekam drobno, umyte dobrze pieczarki kroję w talarki, wszystko przesmażam na gorącym oleju, dodaję do kapusty razem z passatą, przyprawiam. Gotuję do miękkości, na końcu dodaję odsączoną (lub nie) fasolę.

2 odpowiedzi do “Bigos bezmięsny z białą fasolą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.