Pyszny bigos jarski z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych suszonych grzybów. Bigos jarski to tylko cztery podstawowe składniki oraz przyprawy. Bigos jarski świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków (szczególnie ziemniaczanym puree), kotletów lub jako całkowite danie do pieczywa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos jarski.
SKŁADNIKI:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule – 230 g
- 40 g suszonych grzybów, np. borowiki, podgrzybki
- 150 g suszonych śliwek
- 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Bigos zaczynam od wymoczenia dzień wcześniej grzybów w zimnej wodzie. Układam zatem suszone grzyby w miseczce, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, odstawiam na całą noc pod przykryciem. Do bigosu wybrałam 20 g suszonych borowików oraz 20 g suszonych podgrzybków.
Kapustę płuczę, dokładnie odciskam i siekam w drobne kawałki. Umieszcza ją w garnku.
Do kapusty wlewam 4 szklanki wody i gotuję 40 minut na średniej mocy palnika. Co jakiś czas mieszam.
Po tym czasie dodaj odsączone i posiekane na kawałki grzyby. Wlej także całą wodę z moczenia grzybów. Dodaj posiekane suszone śliwki oraz przyprawy:
- 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 3 kulki jałowca
Bigos smaż na małej mocy palnika przez 20 minut.
Dwie średnie cebule obieram, drobno siekam w kostkę. Przesmażam ją na pięciu łyżkach oleju. Cebulę smażę na średniej mocy palnika przez 10 minut, często mieszając. Dodaję ją do kapusty (wraz z tłuszczem).
Bigos mieszam, gotuję kolejne 30 minut.
Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także większą szczyptę gotowej przyprawy do bigosu.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni