BIGOS

Bigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej
  • opcja: 250 g suchego grochu łuskanego, połówki
  • 3 duże cebule
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kiełbasy
  • 350 g boczku wędzonego
  • 400 – 450 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów
  • 4 szklanki wody
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  • opcja: większa szczypta mielonego kminku
  • jeśli potrzeba to do smaku dodajcie łyżkę cukru pudru i sól wg uznania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli wybieram bigos z dodatkiem grochu to dzień wcześniej namaczam go w zimnej wodzie. Zalewam go wodą, tak by dokładnie i z lekkim zapasem przykryła groch. Odstawiam na blat. Groch przez noc napęcznieje.

Rano przelewam groch z wodą do garnka, zagotowuję, zbieram pianę, następnie zmniejszam gaz i gotuję na wolnym ogniu przez 60 minut. Garnek przykrywam lekko uchyloną pokrywką. Czasem mieszam, w razie potrzeby dolewam wody. Odcedzam, odkładam na bok.

Grzyby zalewam wodą, moczę kilka godzin. Następnie odsączam i siekam na kawałki. Suszone śliwki kroję na mniejsze części.

Kapustę odciskam dokładnie, nie płuczę, drobno siekam. Wrzucam ją do garnka, wlewam wodę, dodaję liście i ziele, gdy woda się zagotuje zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem do miękkości. Trwa to około 60 minut. Po 40 minutach dodaję grzyby i suszone śliwki. Wlewam 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów, dodaję koncentrat (2 spore łyżki) oraz groch.

W międzyczasie przygotowuje mięso. Łopatkę myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i przesmażam na nim mięso. Najpierw na większym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam mięso i smażę do miękkości. Od czasu do czasu mieszam.

Na suchej patelni przesmażam posiekany drobno boczek i kiełbasę. Po kilkunastu minutach, gdy z boczku wytopi się tłuszcz a kiełbasa zarumieni dodaję posiekaną drobno cebulę.

Miękkie mięso wraz z boczkiem, kiełbasą i cebulą dodaję (wraz z tłuszczem) do bigosu.

Przyprawiam do smaku.

7 odpowiedzi do “BIGOS”

  1. Świetny przepis:) długo takiego szukałam. Polecam. Jest kwaśny i słodki zarazem,.taki w punkt. Moje smaki. Mięso rewelacyjnie dobrane.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.