Bigos

Bigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możesz dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków, mięsa lub jako osobną porcję do pieczywa.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej
  • opcja: 250 g suchego grochu łuskanego, połówki
  • 3 duże cebule
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kiełbasy
  • 350 g boczku wędzonego
  • 450 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów
  • 4 szklanki wody
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • większa szczypta mielonego kminku
  • łyżka cukru pudru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jeśli wybieram bigos z dodatkiem grochu to dzień wcześniej namaczam go w zimnej wodzie. Zalewam go wodą, tak by dokładnie i z lekkim zapasem przykryła groch. Odstawiam na blat. Groch przez noc napęcznieje.

Rano przelewam groch z wodą do garnka, zagotowuję, zbieram pianę, następnie zmniejszam gaz i gotuję na wolnym ogniu przez 60 minut. Garnek przykrywam lekko uchyloną pokrywką. Czasem mieszam, w razie potrzeby dolewam wody. Odcedzam, odkładam na bok.

Grzyby zalewam wodą, moczę kilka godzin. Następnie odsączam i siekam na kawałki. Możesz dodać także kilka posiekanych w mniejszą kostkę pieczarek, wzbogacą smak dania. Uprzednio podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju i dodaj pod koniec gotowania razem z mięsem i cebulą.

Suszone śliwki kroję na mniejsze części.

Kapustę odciskam dokładnie, nie płuczę, drobno siekam. Jeśli wolisz, możesz delikatnie przepłukać kapustę pod bieżącą zimną wodą, np. ułożoną na drobnym sitku.

Dobrze odciśniętą wrzucam do garnka, wlewam wodę, dodaję liście, ziele, jałowiec, gdy woda się zagotuję zmniejszam gaz i gotuję pod przykryciem do miękkości. Trwa to około 60 minut. Po 40 minutach dodaję posiekane suszone grzyby i suszone śliwki. Wlewam 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów oraz – jeśli lubisz – 2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, cukier puder oraz ugotowany wcześniej groch. Możesz zrezygnować z dodatku koncentratu lub grochu.

W międzyczasie przygotowuję mięso. Łopatkę myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i przesmażam na nim mięso. Najpierw na większym ogniu, następnie zmniejszam ogień, przykrywam mięso i smażę do miękkości. Od czasu do czasu mieszam.

Na suchej, drugiej patelni przesmażam posiekany drobno boczek i kiełbasę. Po kilkunastu minutach, gdy z boczku wytopi się tłuszcz a kiełbasa zarumieni dodaję posiekaną drobno cebulę.

Miękkie mięso oraz boczek, kiełbasę i cebulę dodaję (wraz z tłuszczem) do bigosu.

Przyprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję kminek, gotuję jeszcze parę minut do połączenia smaków.

Nadmiar bigosu możesz porozkładać w pojemnikach i zamrozić.

Smacznego.

7 odpowiedzi do “Bigos”

  1. Świetny przepis:) długo takiego szukałam. Polecam. Jest kwaśny i słodki zarazem,.taki w punkt. Moje smaki. Mięso rewelacyjnie dobrane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.