Bigos

Bigos świąteczny pachnie dobrą kiszoną kapustą, aromatycznymi grzybami i mięsem. Delikatnie przełamany słodyczą suszonych śliwek. Do bigosu możesz dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, opisałam to poniżej w poradach. Bigos z mojego przepisu wychodzi treściwy, dobrze doprawiony, aromatyczny. Bigos świetnie smakuje jako dodatek do potraw z ziemniaków, kotletów lub jako całkowite danie do pieczywa. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos z mięsem oraz kilka porad.

Bigos


SKŁADNIKI:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 400 g kiełbasy
  • 350 g boczku wędzonego
  • 450 g łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka wody z moczenia grzybów
  • 4 szklanki wody
  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • większa szczypta mielonego kminku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1. Namocz grzyby.

Bigos zaczynam od wymoczenia dzień wcześniej grzybów w zimnej wodzie. Układam zatem suszone grzyby w miseczce, zalewam 1,5 szklanki zimnej wody, odstawiam na całą noc pod przykryciem.

Następnego dnia grzyby odsączam i siekam na kawałki.

Porada. Możesz dodać także kilka posiekanych w mniejszą kostkę pieczarek, wzbogacą smak dania. Uprzednio podsmaż je na niewielkiej ilości oleju i dodaj pod koniec gotowania do bigosu (razem z mięsem i cebulą).


Porada. Bigos z dodatkiem grochu.

Do bigosu możesz dodać 250 g suchego grochu łuskanego, połówki.

W tym celu dzień wcześniej namaczam go w zimnej wodzie. Zalewam go wodą, tak by dokładnie i z lekkim zapasem przykryła groch. Odstawiam w suche o chłodne miejsce. Groch przez noc napęcznieje.
Rano przelewam groch do garnka (razem z wodą, w której się moczył), zagotowuję. Podczas gotowania zbiera się charakterystyczna piana, zbieram ją, następnie zmniejszam moc palnika i gotuję na wolnym ogniu przez 60 minut. Garnek przykrywam lekko uchyloną pokrywką. Czasem mieszam, w razie potrzeby dolewam wody. Gdy groch jest miękki odcedzam go na sicie, odkładam na bok.


Krok 2. Ugotuj kapustę.

Kapustę delikatnie płuczę w zimnej wodzie, dokładnie odciskam, drobno siekam.

Dobrze odciśniętą kapustę wkładam do garnka, wlewam cztery szklanki wody, dodaję:

  • 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 ziarenka jałowca.

Bigos gotuję na średniej mocy palnika.

Po 15 minutach zmniejszam moc palnika i gotuję kapustę pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości. Bigos gotuję łącznie około 60 minut.


Krok 3. Dodaj suszone grzyby i śliwki.

200 g suszonych śliwek kroję w mniejsze kawałki.

Po 40 minutach gotowania kapusty dodaję posiekane suszone grzyby i suszone śliwki. Wlewam także szklankę wody z moczenia grzybów, całość dokładnie mieszam.

Porada. Jeśli lubisz to jest moment, by dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego (bądź przecieru pomidorowego) oraz ugotowany wcześniej groch. Ja tym razem zrezygnowałam z dodatku grochu, jednak pod koniec gotowania bigosu dodałam dwie czubate łyżki koncentratu pomidorowego.


Krok 4. Przesmaż mięso.

Gdy bigos gotuje się na małej mocy palnika przygotowuję mięso. Łopatkę myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku. Potrzebujesz około 450 g łopatki wieprzowej. Mięso kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam pięć łyżek oleju i przesmażam na nim mięso. Najpierw na większej mocy palnika, następnie zmniejszam moc, przykrywam mięso i smażę do miękkości. Od czasu do czasu mieszam.


Krok 5. Przygotuj cebule, boczek i kiełbasę.

Dwie duże cebule obieram, kroję w drobną kostkę. 350 g boczku wraz z kiełbasą (400 g) kroję w mniejszą kostkę. Na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni przesmażam posiekany boczek oraz kiełbasę. Po 10 minutach, gdy z boczku wytopi się tłuszcz a kiełbasa ładnie zarumieni dodaję posiekaną drobno cebulę. Całość smażę kolejne 10 minut na małej mocy palnika.


Krok 6. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku.

Miękkie mięso z łopatki, przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą dodaję (wraz z tłuszczem) do bigosu. Całość dokładnie mieszam.

Bigos doprawiam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz mielonym kminkiem. Całość gotuję dodatkowo 10 minut do połączenia smaków.

Bigos smakuje podany z pieczywem bądź ziemniakami. Ugotowany i wystudzony bigos można mrozić.


Smacznego

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *