Bigos wege z żurawiną

Bigos wegetariański z kiszonej kapusty z żurawiną z dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni 🙂 Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze).

Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo) tylko odcisnęłam, jest lekko kwaśny. Jeśli za takim nie przepadacie wypłuczcie kapustę wg uznania i do smaku.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 6 pieczarek
  • szklanka 250 ml passaty pomidorowej
  • pieprz, lubczyk, papryka słodka i ostra, kminek, kilka ziarenek ziela, 3 liście laurowe, 2 goździki
  • suszona żurawina, mogą być rodzynki, morele, śliwki
  • opcjonalnie: łyżka cukru
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę lekko odciskam, siekam. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą, tak by lekko przykryła kapustę, doprowadzam do wrzenia. Gotuję 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie część wody odlewam.

Obrane cebule siekam drobno, umyte dobrze pieczarki kroję w talarki, wszystko przesmażam na gorącym oleju, dodaję do kapusty razem z passatą, przyprawiam. Gotuję do miękkości, na końcu dodając żurawinę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.