Bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty z dodatkiem włoszczyzny i boczku to świetny pomysł na danie obiadowe. Bigos możesz zajadać z pieczywem, puree ziemniaczanym i dodatkiem smażonych bądź pieczonych mięs. Bigos z kapusty wychodzi bardzo aromatyczny w delikatnym sosie pomidorowym z koperkiem. To prosta potrawa, która każdego dnia smakuje lepiej. Zapraszam po mój sprawdzony i ulubiony przepis na bigos z białej kapusty z boczkiem, passatą i koperkiem.

SKŁADNIKI:

  • 1 biała kapusta – 2 kg
  • 2 duże cebule – 460 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 marchewki – 370 g
  • 1 pietruszka – 50 g
  • 500 g passaty
  • 1 litr wody lub bulionu
  • pęczek świeżego koperku
  • 3 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • czubata łyżka masła – 40 g

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę obierz z wierzchnich liści. W dużym garnku (w którym ma się zmieścić kapusta) zagotuj sporą ilość wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.

Do wrzącej wody ostrożnie włóż kapustę, zmniejsz moc palnika na średnią i gotuj kapustę przez 10 minut, pod lekko uchyloną pokrywką.

Po tym czasie kapustę odcedź na durszlaku, wystudź, odetnij głąb. Główkę kapusty przekrój na połowę. Każdą połówkę ponownie przekrój na pół, tak by powstały cztery kawałki kapusty, którą łatwiej będzie kroić.

Każdą ćwiartkę drobno posiekaj w kostkę.

Przygotuj resztę warzyw. Obierz marchew, pietruszkę, cebule i dwa ząbki czosnku. Sięgnij po dwie duże cebule. Jeśli nie masz, wybierz trzy średniej wielkości, łącznie o wadze około 460 g.

Obrane cebule i czosnek pokrój w kosteczkę.

Marchew z pietruszką zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

300 g boczku pokrój w kostkę. Możesz kupić gotowy, posiekany boczek. Z boczku możesz zrezygnować, dać go więcej bądź zastąpić kiełbasą.

Na dużej patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju. Przesmażam na nim kosteczki boczku z posiekaną cebulą i czosnkiem.

Boczek z cebulą smażę kilkanaście minut na średniej mocy palnika, tak by boczek delikatnie się zarumienił. Często mieszam.

Do dużego garnka wkładam pokrojoną w kostkę białą kapustę, wlewam litr wody (lub bulionu). Litr to cztery szklanki od herbaty o pojemności 250 ml. Dodaj tartą marchew z pietruszką, trzy kulki ziela angielskiego i dwa liście laurowe.

Kapustę gotuję na średniej mocy palnika przez 20 minut. Po tym czasie do bigosu dodaję podsmażony boczek z cebulą (wraz z tłuszczem). Całość mieszam i gotuję kolejne 40 minut.

Pod koniec gotowania, do bigosu dodaję czubatą łyżkę masła (40 g), wlewam 500 ml passaty oraz posiekany drobno świeży koperek.

Jeśli nie masz passaty dodaj słoiczek koncentratu pomidorowego.

Całość mieszam, doprawiam solą i pieprzem.

Bigos z białej kapusty smakuje podany z ziemniakami i kotletem, np. kotletem szwajcarskim, schabowym lub kotletem mielonym. Bigos podasz także z pieczywem. Smakuje z chlebem lub chrupiącą bagietką.

Nadmiar bigosu można zawekować w słoikach bądź w pojemnikach zamrozić.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Bigos z białej kapusty”

  1. Wygląda świetnie. Zrobię na pewno. Z Pani Przepisu udane ciasto ze śliwkami i karkówka po cygansku. Wypróbuję i bigos z białej kapusty.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów
    Ewelina

Skomentuj Ewelina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *