BIGOS Z CUKINII

Bigos z cukinii to danie, które podasz przez cały rok. Przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Danie, do którego można dodać więcej warzyw, kiełbasę chorizo, parówki lub całkowicie zrezygnować z dodatku mięsa. Polecam bigos z cukinii, pieczarek i papryki z dodatkiem kiełbasy – pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Bigos warzywny z kiełbasą możesz podać jako samodzielne danie np. z bagietką, grzankami lub z ryżem, dowolną kaszą, a nawet makaronem. Bigos na talerzu udekoruj natką, koperkiem lub rukolą.

SKŁADNIKI:

  • kawałek pora – jasna część – 45 g
  • 2 marchewki – 250g
  • kiełbasa – 360 g
  • 1 żółta papryka – 250 g
  • 3 cukinie – 860 g
  • 2 mniejsze cebule – 130 g
  • 5 pieczarek – 145 g
  • puszka pomidorów krojonych – 400 g lub 3 większe pomidory posiekane w kostkę
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru
  • 8 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w cienkie piórka lub małą kostkę. Marchewkę obieram i kroję w drobniutką kostkę.

Na większej i głębszej patelni rozgrzewam olej. Podsmażam na nim posiekaną cebulę i pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekane warzywa – marchewkę, paprykę i kiełbasę. Kiełbasę kroję w talarki półksiężyce, podobnie jak cukinię. Smażę kilka minut, mieszam.

Następnie dorzucam do warzyw z kiełbasą pokrojone w kostkę pieczarki i cukinię, przyprawiam, dodaję liść i kulki ziela angielskiego.

Gdy warzywa lekko zmiękną wlewam pomidory z puszki i łyżeczkę cukru pudru. Smażę tak danie przez kilka minut, często mieszam.

Gotowe danie przyprawiam w razie potrzeby.

Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie na początku smażenia cebuli i pora kilka talarków posiekanej ostrej papryczki. Kilka suszonych pomidorów i czosnek też będzie pasował.

Bigos z cukinii podaję z bagietką lub ryżem. Dekoruję świeżymi ziołami, np. natką.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.