BIGOS Z CUKINII, PAPRYK I KIEŁBASY

Bigos z warzyw i kiełbasy to szybka i smaczna propozycja na jednogarnkowy obiad. Danie przygotujecie z pysznych i zdrowych warzyw, proporcje i składniki możecie modyfikować. Jeśli jesteście na diecie wege zrezygnujcie z dodatku kiełbasy, bigos nie straci na smaku. Jeżeli jadacie mięso – zamiast kiełbasy możecie dodać drobne kawałki piersi z kurczaka, filetu z indyka, nawet posiekane parówki. To bardzo aromatyczne danie, które wykonacie w kilka chwil. Do bagietki, grzanek wszelakich, placków czy kopytek polecam 🙂

Bigos z cukinii, papryk i kiełbasy


SKŁADNIKI:

  • 2 duże cukinie
  • 3 nieduże cebule 200 g
  • 2 żółte pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300 g kiełbasy
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 7 łyżek oliwy + 1 spora łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

PRZYGOTOWANIE:

  • Cebule obieram i siekam w drobną kostkę lub cienkie półksiężyce.
  • Warzywa myję i kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Kiełbasę siekam w kostkę podobnej wielkości.
  • W głębszej i szerszej patelni podgrzewam oliwę z masłem.
  • Wrzucam kiełbasę, gdy się lekko przesmaży wrzucam cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję paprykę, smażę kilka minut często mieszając.
  • Następnie dodaję cukinię i pomidory, przyprawiam i smażę dłuższą chwilę do połączenia smaków.
  • Wlewam bulion lub wodę oraz dodaję koncentrat, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku. Podaję do pieczywa lub jako samodzielne danie dobrze rozgrzane, udekorowane natką. Bigos na talerzu można posypać tartym parmezanem.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi na “BIGOS Z CUKINII, PAPRYK I KIEŁBASY”

Skomentuj Ela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *