Bigos z warzyw i kiełbasy to szybka i smaczna propozycja na jednogarnkowy obiad. Danie przygotujecie z pysznych i zdrowych warzyw, proporcje i składniki możecie modyfikować. Jeśli jesteście na diecie wege zrezygnujcie z dodatku kiełbasy, bigos nie straci na smaku. Jeżeli jadacie mięso – zamiast kiełbasy możecie dodać drobne kawałki piersi z kurczaka, filetu z indyka, nawet posiekane parówki. To bardzo aromatyczne danie, które wykonacie w kilka chwil. Do bagietki, grzanek wszelakich, placków czy kopytek polecam 🙂
Bigos z cukinii, papryk i kiełbasy
SKŁADNIKI:
- 2 duże cukinie
- 3 nieduże cebule 200 g
- 2 żółte pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 300 g kiełbasy
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu lub wody
- 7 łyżek oliwy + 1 spora łyżka masła
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
- Cebule obieram i siekam w drobną kostkę lub cienkie półksiężyce.
- Warzywa myję i kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Kiełbasę siekam w kostkę podobnej wielkości.
- W głębszej i szerszej patelni podgrzewam oliwę z masłem.
- Wrzucam kiełbasę, gdy się lekko przesmaży wrzucam cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję paprykę, smażę kilka minut często mieszając.
- Następnie dodaję cukinię i pomidory, przyprawiam i smażę dłuższą chwilę do połączenia smaków.
- Wlewam bulion lub wodę oraz dodaję koncentrat, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku. Podaję do pieczywa lub jako samodzielne danie dobrze rozgrzane, udekorowane natką. Bigos na talerzu można posypać tartym parmezanem.
Smacznego 🙂
Wow! 😉 mniam mniam.
Polecam 🙂 Pozdrawiam!
Pozdrawiam.
Ale smacznie wygląda.
Dziękuję 🙂
Wersja bez mięsa do mnie totalnie przemawia 🙂 Pięknie wygląda, lubię takie rozgrzewające dania 🙂
Dziękuję:) Wersja wege jest równie pyszna, polecam 🙂
Pyszny obiadek, to coś zdecydowanie dla mnie.