Bigos z cukinii to danie, które podasz przez cały rok. Przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Danie, do którego można dodać więcej warzyw, kiełbasę chorizo, parówki lub całkowicie zrezygnować z dodatku mięsa. Polecam bigos z cukinii, pieczarek i papryki z dodatkiem kiełbasy – pyszne, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Bigos warzywny z kiełbasą możesz podać jako samodzielne danie np. z bagietką, grzankami lub z ryżem, dowolną kaszą, a nawet makaronem. Bigos na talerzu udekoruj natką, koperkiem lub rukolą.
SKŁADNIKI:
- kawałek pora – jasna część – 45 g
- 2 marchewki – 250g
- kiełbasa – 360 g
- 1 żółta papryka – 250 g
- 3 cukinie – 860 g
- 2 mniejsze cebule – 130 g
- 5 pieczarek – 145 g
- puszka pomidorów krojonych – 400 g lub 3 większe pomidory posiekane w kostkę
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru
- 8 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i siekam w cienkie piórka lub małą kostkę. Marchewkę obieram i kroję w drobniutką kostkę.
Na większej i głębszej patelni rozgrzewam olej. Podsmażam na nim posiekaną cebulę i pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekane warzywa – marchewkę, paprykę i kiełbasę. Kiełbasę kroję w talarki półksiężyce, podobnie jak cukinię. Smażę kilka minut, mieszam.
Następnie dorzucam do warzyw z kiełbasą pokrojone w kostkę pieczarki i cukinię, przyprawiam, dodaję liść i kulki ziela angielskiego.
Gdy warzywa lekko zmiękną wlewam pomidory z puszki i łyżeczkę cukru pudru. Smażę tak danie przez kilka minut, często mieszam.
Gotowe danie przyprawiam w razie potrzeby.
Jeśli lubicie ostrzejsze smaki dodajcie na początku smażenia cebuli i pora kilka talarków posiekanej ostrej papryczki. Kilka suszonych pomidorów i czosnek też będzie pasował.
Bigos z cukinii podaję z bagietką lub ryżem. Dekoruję świeżymi ziołami, np. natką.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni