Bigos z cukinii

Niech będzie bigos, tak mówią moi znajomi, choć jakoś tak mi trochę nie pasuje.. Bigos musi być z kiszonki, porządnie doprawiony, jak dla mnie mięsny. Ale jak się tak przyjęło to i nazwałam swoje jednogarnkowe wege danie bigosem z cukinii. Dla mnie bardziej leczo warzywne, danie warzywne z cukinią, ale 😉

U mnie dziś bigos, leczo, danie warzywne gdzie główną rolę odgrywa jedno z moich ulubionych warzyw – cukinia. Aromatycznie i pysznie, zapraszam 😉 Bigos z cukinii podaję z chrupiącymi maślanymi grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba.

Składniki:

  • 3 większe cukinie
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku
  • opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonej kapusty

Przygotowanie:

Cukinię myję, odkrawam końce. Marchew, cebulę i czosnek obieram. Na tarce o dużych oczkach trę marchew, cukinię. Cebulę i czosnek drobno siekam.

Na oliwie podsmażam warzywa, gdy zmiękną doprawiam, dodaję koncentrat. Mój bigos z cukinii już gotowy.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.