Niech będzie bigos, tak mówią moi znajomi, choć jakoś tak mi trochę nie pasuje.. Bigos musi być z kiszonki, porządnie doprawiony, jak dla mnie mięsny. Ale jak się tak przyjęło to i nazwałam swoje jednogarnkowe wege danie bigosem z cukinii. Dla mnie bardziej leczo warzywne, danie warzywne z cukinią, ale 😉
U mnie dziś bigos, leczo, danie warzywne gdzie główną rolę odgrywa jedno z moich ulubionych warzyw – cukinia. Aromatycznie i pysznie, zapraszam 😉 Bigos z cukinii podaję z chrupiącymi maślanymi grzankami lub pajdą świeżego chrupiącego chleba.
Składniki:
- 3 większe cukinie
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk oraz cukier puder do smaku
- opcjonalnie: pół szklanki soku z kiszonej kapusty
Przygotowanie:
Cukinię myję, odkrawam końce. Marchew, cebulę i czosnek obieram. Na tarce o dużych oczkach trę marchew, cukinię. Cebulę i czosnek drobno siekam.
Na oliwie podsmażam warzywa, gdy zmiękną doprawiam, dodaję koncentrat. Mój bigos z cukinii już gotowy.