Bigos z dyni z papryką i chorizo

Bigos z dyni je się wręcz oczami! Piękne i żywe kolory na talerzu, gdy za chwilę jesień to wspaniała okazja do ucztowania, cieszenia się posiłkiem, przygotowywania podobnych dań.

Mięsno-warzywny bigos z dyni gotowy! Gorący, dość syty, którego serwuję z chrupiącą bagietką, jest pysznie, nikt nie odchodzi głodny!

Polecam bigos z dyni z dodatkiem aromatycznych papryk, kiełbasy i cudownej w smaku chorizo. Do tego przyprawy, bagietka i obiad gotowy. ZAPRASZAM! 😉

Składniki:

  • 800 g dyni pokrojonej w kostkę, u mnie mrożona kostka
  • 500 g dobrej jakościowo kiełbasy
  • większa garść kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1,5 szklanki passaty
  • niecała szklanka wody
  • przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano, sól i pieprz
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • olej do smażenia, u mnie rzepakowy

Przygotowanie:

W głębszym i szerszym garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie kroję paprykę i kiełbasę. Marchew i pietruszkę kroję w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę.

Przesmażam kiełbasę wraz z plasterkami chorizo, następnie po kilku chwilach dodaję posiekaną paprykę. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie a kiełbasa się lekko zarumieni wrzucam marchew, pietruszkę, cebulę i dynię oraz liście laurowe i ziele, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody.

Pod koniec duszenia dodaję passatę, wlewam wodę (Tu w zasadzie wg uznania, czy wolicie bardziej zwarty i gęsty bigos czy rzadszy) i przyprawiam do smaku, mieszam dokładnie jeszcze chwilę przesmażając do połączenia składników. Wyjmuję liście laurowe, kulki ziela mogą zostać. W razie potrzeby dodaję wody w zależności jaką konsystencję chcę uzyskać.

SMACZNEGO:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *