Bigos z dyni

Wspaniały w smaku jak to szybko określiłam po spróbowaniu. Chwila roboty w kuchni, pokroić, posolić, pomieszać i jest, mój syty bigos z dyni. Po prostu pyszny. Bigos z dyni z kiełbasą, pożywny i kto by się spodziewał, że królować tu będzie dynia.

Oprócz klasycznych bigosów z kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi.

Składniki:

  • 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka
  • 500 g dobrej jakościowo kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • słoiczek ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • niecała szklanka wody
  • przyprawy do smaku: słodka i ostra papryka, majeranek, lubczyk, sól i pieprz
  • 3 liście laurowe
  • olej do smażenia, u mnie rzepakowy

Przygotowanie:

W głębszym i szerszym garnku rozgrzewam kilka łyżek oleju. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podobnie kroję paprykę i kiełbasę. Marchew kroję w cienkie i krótkie paseczki, można w kostkę.

Przesmażam kiełbasę, następnie po kilku chwilach dodaję paprykę. Po kilku minutach gdy lekko zmięknie wrzucam marchew, cebulę i dynię oraz liście laurowe, duszę do miękkości często mieszając. Dolewam nieco wody.

Pod koniec dodaję koncentrat, wlewam wodę i przyprawiam do smaku, mieszam dokładnie jeszcze chwilę przesmażając do połączenia składników. Wyjmuję liście laurowe. W razie potrzeby dodaję wody w zależności jaką konsystencję chcę uzyskać.

Bigos z dyni z papryką na dobrej kiełbasie gotowy. Smacznego;)

 

6 odpowiedzi na “Bigos z dyni”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *