Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą. Aromatyczny i smaczny. Bigos z kapusty pekińskiej podaję z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, kopytkami, mięsem pieczonym, kotletami.. Smakuje także jako samodzielne danie z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos z kapusty pekińskiej i życzę smacznego.

Bigos z kapusty pekińskiej


SKŁADNIKI:

  • 1 kapusta pekińska – 1500 g
  • 1 cebula – 180 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek
  • 3 łyżki oleju

Do podania: bagietka, pieczywo, natka, koperek.

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowanie bigosu z kapusty pekińskiej zaczynam od przygotowania wszystkich składników.

Cebulę i dwa ząbki czosnku obieram, siekam w drobną kostkę. Z kapusty odkrawam głąb, a liście myję pod bieżącą wodą. Osuszam na papierowym ręczniku. Liście kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne paseczki. Większe liście możesz drobniej pokroić.

Na patelni rozgrzewam trzy łyżki oleju.

Kiełbasę kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam kiełbasę i cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli a kiełbasa podsmaży dodaję dwa posiekane ząbki czosnku. Obrany czosnek możesz przepuścić przez praskę. Całość mieszam i smażę chwilę.

Drobno posiekaną kapustę pekińską dodaję do kiełbasy z cebulą. Wlewam szklankę bulionu, dodaję liść laurowy i trzy kulki ziela angielskiego. Mieszam, duszę kilkanaście minut aż kapusta zmięknie.

Pod koniec duszenia kapusty dodaję trzy czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiam (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek), duszę jeszcze kilka minut.

W razie potrzeby bigos doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Bigos z kapusty pekińskiej podaję z pieczywem posypany natką lub koperkiem.

Świetnie smakuje jako dodatek do kotletów i ziemniaków.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Bigos z kapusty pekińskiej”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *