Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni

Dziś przepis na biszkoptowe naleśniki z książki Gotuję z Lewiatanem. Delikatne naleśniki podane z konfiturą z wiśni domowej roboty, od Mamy. Powrót do dzieciństwa, tego mi było trzeba.. Można podać je także z twarogiem, jogurtem i rodzynkami, dowolnymi dżemami, roztopioną czekoladą lub miodem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania konfitura z wiśni

PRZYGOTOWANIE:

Oddzielam żółtka od białek. Przesianą mąkę mieszam z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie mieszam masę rózgą kuchenną lub mikserem.

Ciasto ma być gładkie, odstawiam je na 30 minut.

Z białek ubijam sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem, które odpoczęło. Za każdym razem przed nałożeniem porcji na patelnię zamieszaj ciasto, a gdy opadnie ubij trzepaczką.

Smaż cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Układaj na papierowym ręczniku.

Podawaj z konfiturą lub twarogiem z rodzynkami, posyp cukrem pudrem.

 

4 odpowiedzi do “Biszkoptowe naleśniki z konfiturą z wiśni”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.