Bitki w sosie pieczarkowym z kaszą gryczaną

Bitki schabowe w delikatnym a jednocześnie bardzo aromatycznym sosie pieczarkowym. Podaję je z kaszą gryczaną i sosem powstałym podczas smażenia mięsa. Tradycyjny niedzielny obiad.

Dodałam do tego dania kapustę kiszoną. Świetnie pasować też będą ogórki kiszone. Generalnie coś ostrzejszego i kiszonego fajnie podkreśli smak i doda charakteru temu daniu. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 7 plastrów schabu bez kości
  • 1 duża cebula
  • 14 pieczarek
  • sól, pieprz
  • masło klarowane
  • olej
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • papryka słodka i ostra
  • 2 łyżeczki lubczyku
  • 2 ząbki czosnku
  • vegeta natur
  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej całej (taka zawiera więcej cennych składników niż kasza palona)
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem, stłuc lekko tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano schab z obu stron. W międzyczasie w średnim garnuszku rozgrzewamy masło klarowane – około 1 łyżki i podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę oraz pieczarki przekrojone na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki. Przyprawiamy, dodajemy ziele i liść oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. Gdy zmiękną i dojdą do siebie dolewamy około 2,5 szklanki wody i dodajemy bitki wraz z powstałym na patelni sosem. Dusimy około godzinę – mięso ma być delikatne, miękkie i rozpływać się w ustach. Pod koniec duszenia wlewamy do szklanki pół sosu i zaprawiamy mąką kukurydzianą. Mieszamy do powstania gładkiej masy małą trzepaczką. Wlewamy z powrotem do sosu, chwilę dusimy.

W oddzielnym garnku w osolonej 0,5 litra wody gotujemy szklankę kaszy około 15-20 minut do uzyskania pożądanej miękkości.

Na talerzu układamy kaszę, bitki i polewamy sosem z pieczarkami. Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.