Bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe w sosie własnym, niezwykle delikatne i pyszne danie. Podasz je do kaszy gryczanej, potraw z ziemniaków (np. kluski śląskie, kopytka), oraz posiekanych ogórków kiszonych, warzyw lub ulubionych surówek. Bitki wieprzowe świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz z zasmażanymi buraczkami bądź kapustą. Miękkie i delikatne mięso w sosie własnym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Bitki w sosie pasują na uroczysty obiad lub kilkudniowy posiłek w tygodniu. Super obiad do pracy, z rozmaitymi dodatkami. Delikatne mięso przełamiesz dodatkiem surówki z kiszonych ogórków. Jeśli chcesz urozmaicić bitki wieprzowe w sosie dodaj kilka posiekanych pieczarek lub pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną paprykę albo połowę cukinii (przesmaż je razem z cebulą i czosnkiem, dalej postępuj zgodnie z przepisem). Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bitki wieprzowe, które przygotujesz z dowolnego mięsa wieprzowego, a nawet z wołowiny.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. schab, karczek, szynka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 1 l bulionu
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję i kroję w plastry. Możesz także poprosić o pokrojenie mięsa w plastry w sklepie bądź kupić gotowe plastry schabu.

Układam je na sporej desce, przykrywam folią i tłukę na cienkie kotlety.

Postępuję tak z każdym kawałkiem mięsa. Wszystkie kotlety układam na płaskim talerzu.

Na większej patelni rozgrzewam cztery łyżki oleju.

Przesmażam na niej po trzy plastry kotletów. Na patelni mięso solę i pieprzę z obu stron. Najlepiej użyć świeżo zmielonego pieprzu. Mięso możesz także doprawić zaraz po rozbiciu na cienkie plastry. Wszystkie przesmażone kawałki schabu układam w szerszym garnku.

Porada. Jeśli chcesz możesz śmiało przed smażeniem oprószyć każdy kawałek mięsa mąką. Ja tego nie robię, za to sos zagęszczam na końcu mąką.

Cebule obieram, kroję na cztery, następnie w cienkie talarki. Obrany czosnek siekam w drobną kostkę. Możesz go także przepuścić przez praskę.

Na patelni, na której smażyłam kotlety rumienię przez sześć minut obraną i posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Nie dodaję żadnego tłuszczu ani nie wylewam nic po smażeniu schabu.

Dzięki doprawianiu mięsa na patelni podczas smażenia, na patelni zostało bardzo dużo aromatu mięsa wymieszanego z solą i pieprzem.

Gdy cebula lekko się zeszkli przekładam ją do garnka ze schabem. Na patelnię wlewam szklankę bulionu (należy ją uszczknąć z litra, który potrzebujemy do sosu na bitki) po to, by zebrać wszystkie smaki, które zostały na patelni. Bulionem z patelni wraz z resztą bulionu (łącznie cztery szklanki o pojemności 250 ml, czyli pełny litr) zalewam mięso z cebulą w garnku. Dodaję pięć kulek ziela i 2 liście laurowe.

Bitki duszę pod lekko uchyloną pokrywką na średniej mocy palnika przez niecałą godzinę aż mięso będzie idealnie miękkie.

Porada. W zależności jakiego rodzaju mięsa używasz, jak grube bądź cienkie są Twoje kawałki i jaką masz ustawioną moc palnika może okazać się, że Twoje bitki będą miękkie wcześniej lub później niż godzina. Dużo zależy także od preferencji przyrządzanego mięsa, osobiście wolę rozpływające się w ustach, miękkie kawałki – w tym przypadku – schabu.

Pod koniec duszenia bitki doprawiam.

Ostatnim etapem tak przygotowanego schabu będzie zagęszczenie go mąką. W tym celu do szklanej miseczki wlej sporą ilość gorącego sosu, wsyp dwie łyżki mąki i energicznie mieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) do połączenia tak, by nie było grudek.

Sos z mąką ostrożnie wlej do mięsa w garnku, zamieszaj. Chwilę pogotuj, w razie potrzeby sos dopraw solą i pieprzem.

Bitki wieprzowe podaję z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym. Świetnie sprawdzą się tu posiekane ogórki kiszone, surówka z pora lub zielona fasolka szparagowa z ziołami, czosnkiem i cebulką.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Bitki wieprzowe”

    1. Dobrze opisane, super wygląda. Zrobię w weekend,dodam pieczarki zgodnie ze wskazówkami bo lubią u mnie ;))

Skomentuj Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.