Blok czekoladowy

Przepis z zeszytu mamy, dawny, oj dawny przepis bez mleka w proszku w składzie, za to z surowymi jajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas było. Z dodatkiem suszonych owoców, najczęściej rodzynek i śliwek, drobnych orzechów i połamanych herbatników. Wszelakie bakalie mile widziane, podobnie jak z ciastkami, wersje bloku z biszkoptami też jadłam, z pewnością każdy rodzaj zasmakuje. Taki blok jadaliśmy, dziś kiedy mam wybór i smakuje w różnych formach i przebieram w składnikach chętnie sięgam po ten z mlekiem w proszku. Jakoś jest dla mnie bardziej kremowy, zwarty, jakby zbity. Ale ile przepisów ile szkół tyle smaków, można przebierać. No generalnie blok czekoladowy to wspomnienie mojego dzieciństwa, w jakiejkolwiek wersji dziś nie podaję pamiętam tamten pierwszy smak…😉

Blok dość często gościł na naszym stole. Kiedy pojawiał się blok w domu było święto:) siadaliśmy i świętowaliśmy przy czekoladowym rarytasie. To były czasy andrutów, gum balonowych i niewątpliwie oranżady!😍

No to zapraszam na domowy blok czekoladowy z herbatnikami i suszoną żurawiną.

SKŁADNIKI:

  • 1 paczka margaryny, u mnie 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • zapach migdałowy, u mnie brak
  • 500 g herbatników, u mnie 400 g herbatników jasnych Petit – jest wystarczająco dużo;)
  • 2 całe jajka, u mnie 1 żółtko i 1 całe jajko. Jajka umyte, wyszorowane, sparzone wrzątkiem.
  • 1 łyżka wody

Keksówka o wymiarach 12 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Masło (margarynę), cukier, kakao, łyżkę wody i zapach (opcja) zagotować i ostudzić.

Herbatniki pokruszyć i wrzucić do masy, wymieszać, dodać żurawinę.

Na końcu jaja rozetrzeć i wrzucić do kakaowej masy.

Keksówkę wyłożyć pergaminem i wykładać blokiem dobrze ugniatając.

Wstawić do lodówki na całą noc. Kroić i podawać.

SMACZNEGO 😍

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.