Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO

Dziś u nas bogaty w smaki wieczór z deską serów i bakaliami HELIO, które wzbogaciły nasz stół podczas jednej z domowych posiadówek w gronie bliskich nam osób.

Deska serów z bakaliami komponuje się wręcz idealnie! Suszone owoce HELIO podkręcają smak ostrzejszych serów, łagodzą je, współgrają, tworzą duet, który popijany dobrym czerwonym winem tworzy cudny, rodzinny i ciepły nastrój.

Smak imprezy jest wspaniały!

Wspólne biesiadowanie, celebrowanie każdej z chwil przy dobrym jedzeniu w dobrym towarzystwie to sukces na każdej imprezie 🙂

Deska serów to rozmaitości, przekąski serowe serwowane z różnego rodzaju wędlinami, warzywami, owocami, orzechami, bakaliami… Deskę serów uwielbiam serwować na domówkach, dlaczego? Każdy sięga po to co lubi, to takie ciekawe rozwiązanie domowego mini bufetu, coś na raz, kawałek tego i tamtego i pierwszy głód zaspokojony. Do tego jak się prezentuje 😉 DESKA SERÓW POLECA SIĘ NA KAŻDĄ IMPREZĘ, sięgasz po to co chcesz, sam wybierasz dodatki, łączysz je, komponujesz swój talerz.

Deska serów z suszonymi owocami HELIO wzbogacą każdą deskę i imprezę!

Deska serów wspaniale smakuje z czerwonym półwytrawnym lub wytrawnym winem, whiskey z lodem też się zdarzyło. Ważne, żeby popijać tym co wspaniale podkreśla smak serów, wędlin, past. Suszone owoce dopełniają deskę, każdy ich kęs przypomina o słodkości, której nie może zabraknąć podczas imprezy.

U mnie deska serów składa się zawsze z serów, wędlin, past, pieczywa, bakalii, rozmaitych świeżych owoców, marynowanych i świeżych warzyw. Deska serów jest świetna!

Moje kompozycje, inspiracje, pomysły 😉

SERY DOJRZEWAJĄCE, ŻÓŁTE, Z DODATKAMI

Wszelkiego rodzaju sery pleśniowe, z pleśnią niebieską, wszelakie gatunki serów miękkich i twardych, ser typu brie, ostre i delikatne w smaku sery żółte, owczy słony, kozi ser – ten z pieprzem lub bez, słodkie sery krowie, z ziołami, pieprzem, papryką lub bez. Układam je w roladki.

WĘDLINY, KIEŁBASKI

Wszelkie suszone wędliny, te dojrzewające, sprawdzą się kabanosy, mini kabanosy, kiełbaski, szynka dojrzewająca, salami na ostro, z papryką lub pieprzem, różnego rodzaju dobrej jakości kiełbasy pokrojone w cienkie plasterki lub wędliny.

OWOCE SUSZONE

Polecam suszone owoce, takie jak: daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek – pięknie komponują się obok serów, wędlin i winogron, suszone morele. U MNIE SUSZONE OWOCE (suszone śliwki i morele) FIRMY HELIO.

SAŁATKI, Z DODATKIEM OLIWEK, SERÓW, SUSZONYCH POMIDORÓW I PESTEK DYNI KONIECZNE!

MISECZKA PESTEK DYNI, SŁONECZNIKA, SEZAMU TEŻ SIĘ POLECA DO CHRUPANIA!

OLIWKI, OSTRE PAPRYCZKI NADZIEWANE

Są celowo wymienione oddzielnie, bo bez nich nie ma deski serów! Wydrylowane czarne, zielone, nadziewane papryką, serem, na ostro, wytrawne. Podaję także papryczki faszerowane na ostro, z serkiem czy ziołami.

ORZECHY

Serwuję orzechy brazylijskie, włoskie lub pekan, orzechy nerkowca, pistacje (uwielbiam!) i tu u mnie nowość! wędzone orzechy, mieszanka, w skład której wchodzą orzechy nerkowca, makadamia i migdały, smak ciekawy, inny, świetnie komponuje się z deską serów. Jeśli podaję orzeszki ziemne to zazwyczaj te niesolone.

Podaję także sezamki, paluszki, szczególnie z makiem czy solą.

CIASTKA

Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, pierniki, gorzka czekolada połamana, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie wariacje z płatków owsianych, u mnie kulki owsiane, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Fajny dodatek dla tych, którzy lubią do takiego wieczoru dodatek słodkości, a takie osoby znam 😉

OWOCE, koniecznie świeże, kształtne

Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe.

WARZYWA ŚWIEŻE I MARYNOWANE

Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski.

Marynowane warzywa. Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej.

Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy.

PASTY, PESTO ZIELONE I CZERWONE

Domowej roboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka, hummus, guacamole, pesto czerwone, zielone. Wszelakie ciekawe w smaku pasty sprawdzają się z bułeczkami i rozmaitymi rodzajami pieczywa.

GRISSINI, BRUSCHETTY, INNE

Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem.

WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA!

SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ I UDANEGO KAŻDEGO TAKIEGO WIECZORU!

ZAPRASZAM DO DESKI SERÓW Z SUSZONYMI OWOCAMI HELIO 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.