Borówki są świetnym dodatkiem nie tylko do mięsa, np. pieczonego drobiu, szczególnie kaczki, ale także do serów. Najbardziej tych przygotowywanych na ciepło z chrupiącą panierką na zewnątrz gdy z środka wypływa roztopiony lekko ser. Używam dżemów/konfitur z borówek do przygotowania własnego sosu cumberland – słodko-wytrawnego połączonego z musztardą lub chrzanem, którym smaruję domowe mięsne wypieki, w szczególności pasztety.
Gdy przygotowuję domową pizzę to taką słodką borówkę łączę z chrzanem i pomidorami, dzięki czemu powstaje inny niż zwykły pomidorowy sos na spód pizzy. Pycha! 🙂
Składniki:
- 1 kg borówek (brusznice)
- 40 dag cukru
- 1/8 l wody
Przygotowanie:
Borówki przebrać, umyć, osączyć. Połowę cukru zalać 1/8 l wody i zagotować.
Na gorący syrop wrzucić borówki. Gdy puszczą sok, dodać resztę cukru i gotować 25-30 minut na wolnym ogniu mieszając.
Gorące borówki wkładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku gorących słoików typu twist, przykryć wygotowanymi, czystymi i suchymi zakrętkami i od razu zamknąć. Gotowe!