Borówki (brusznice) do mięsa i serów

Borówki są świetnym dodatkiem nie tylko do mięsa, np. pieczonego drobiu, szczególnie kaczki, ale także do serów. Najbardziej tych przygotowywanych na ciepło z chrupiącą panierką na zewnątrz gdy z środka wypływa roztopiony lekko ser. Używam dżemów/konfitur z borówek do przygotowania własnego sosu cumberland – słodko-wytrawnego połączonego z musztardą lub chrzanem, którym smaruję domowe mięsne wypieki, w szczególności pasztety.

Gdy przygotowuję domową pizzę to taką słodką borówkę łączę z chrzanem i pomidorami, dzięki czemu powstaje inny niż zwykły pomidorowy sos na spód pizzy. Pycha! 🙂

Składniki:

  • 1 kg borówek (brusznice)
  • 40 dag cukru
  • 1/8 l  wody

Przygotowanie:

Borówki przebrać, umyć, osączyć. Połowę cukru zalać 1/8 l wody i zagotować.

Na gorący syrop wrzucić borówki. Gdy puszczą sok, dodać resztę cukru i gotować 25-30 minut na wolnym ogniu mieszając.

Gorące borówki wkładać po brzegi do wygotowanych i osuszonych lub wyprażonych w piekarniku gorących słoików typu twist, przykryć wygotowanymi, czystymi i suchymi zakrętkami i od razu zamknąć. Gotowe!

 

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.