Brioszka

Brioszka to mięciutkie, puszyste, drożdżowe pieczywo francuskie podawane na śniadanie. Delikatne z charakterystyczną wypieczoną złotobrązową i cienką skórką. Brioszka to ciasto z dużą ilością masła i jaj. Istnieje kilka odmian brioszki ze względu na dodane składniki i formę pieczenia (np. bułeczki odrywane, kształt warkocza czy podłużnych bułeczek). Najczęściej brioszkę pieczemy z utworzonych kul ciasta o podobnej wielkości i ułożonych ściśle w formie, prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy. Brioszkę można porównać do naszej drożdżowej i puchatej chałki. Brioszkę przed pieczeniem można nadziewać konfiturami, powidłami, dżemem, serami, owocami kandyzowanymi. To puszyste ciasto świetnie smakuje z dodatkiem rodzynek (regionalna odmiana nazywa się kouglof) lub suszonej żurawiny. Polecam także upieczenie brioszki z kruszonką. Maślana, domowa kruszonka idealnie pasuje do drożdżowych mini bułeczek.

Polecam Ci mój sprawdzony przepis na brioszkę, którą podasz z jogurtem naturalnym i owocami, powidłami śliwkowymi.

W moim przepisie przygotowane ciasto na brioszkę leżakuje w lodówce całą noc. Przygotowanie domowej brioszki to nieco cierpliwości, ale warto. Brioszka wychodzi puszysta i delikatna, najlepsza..

SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 4 czubate łyżki cukru pudru – 90 g
  • 150 g masła – ¾ kostki
  • 3 średnie jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo do posmarowania brioszki przed pieczeniem:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Brioszki upiekłam w dwóch formach keksowych o wymiarach kolejno: 26 x 11 cm oraz 36 x 12 cm. Możesz użyć sporej tortownicy, np. o średnicy 26 cm i małej keksówki.


PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzewam w rondelku. Ma być lekko ciepłe, nie gorące.

Świeże drożdże kruszę do szklanej miseczki, wlewam letnie mleko, dodaję po łyżeczce cukru pudru i mąki, mieszam delikatnie rózgą kuchenną.

Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Najczęściej nagrzewam lekko piekarnik do temp. nie wyższej niż 30 st. C. Do tak nagrzanego piekarnika wkładam przykryty ściereczką lub ręcznikiem papierowym rozczyn. Piekarnik przed włożeniem miseczki z rozczynem wyłączam. Po 15 minutach rozczyn powinien znacznie urosnąć i nabrać charakterystycznej piany.

Do większej miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, większą szczyptę soli oraz rozczyn z drożdży.

Ciasto mieszam łyżką dodając po jednym jajku. Po wbiciu wszystkich jajek mieszam chwilę łyżkę, następnie wyrabiam ciasto dłońmi, krótko do połączenia.

Dodaję miękkie masło pokrojone na małe kawałki, wyrabiam ciasto przez 5-10 minut. Możesz wyrabiać je dłońmi lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Ciasto może lekko się kleić, nie przejmuj się tym.

Gdy wyrobisz ciasto przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

Rano wyjmij miskę z ciastem, które urosło.

Ciasto lekko powygniataj, zostaw na blacie kuchennym na 60 minut, by się zagrzało.

Foremki wysmaruj masłem i wyklej każdą papierem do pieczenia.

Ciasto ułóż na blacie, stolnicy lub dużej desce do krojenia lekko podsypanej mąką i chwilę wyrób tworząc kulę.

Podziel ciasto na kilkanaście małych kulek. Każda kulka surowego ciasta ważyła u mnie około 55-60 g. W zależności od wielkości kulek, wyjdzie ich około 16-18 sztuk.

Porada. W każdą kulkę surowego ciasta możesz ułożyć dodatkowo małą łyżeczkę dżemu morelowego, wiśniowego, powideł i zawinąć w zgrabną kulkę chowając dżem do środka.

Ułóż je obok siebie w foremkach, odstaw na pełną godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Brioszki przed pieczeniem posmaruj mieszanką z żółtka i 2 łyżek mleka. Zrób to za pomocą pędzelka kuchennego.

Brioszki piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut. Skórka z wierzchu powinna być złotobrązowa.

Porada. Jeśli w trakcie pieczenia zauważysz, że wierzch brioszki zbyt mocno się przypieka (może być to spowodowane faktyczną, wyższą temperaturą w komorze piekarnika) to przykryj je folią aluminiową i piecz dalej zgodnie z czasem.

Brioszki po upieczeniu możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Podawaj do wszelakich past na kanapki, do twarożku ze szczypiorkiem. Smakuje na słodko z dodatkiem dżemów, powideł, owocowych jogurtów, do potraw z jajek: omletów, jajecznicy, jajek na miękko..
Jednak puszysta, drożdżowa brioszka posmarowana samym masłem ze szklanką maślanki (mleka lub cappucciono) smakuje najlepiej 🙂

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Brioszka”

Skomentuj Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.