BROWNIE Z RUMEM

Kolejne brownie powstało w mojej kuchni. Mocno czekoladowe, wilgotne, masywne, z dodatkiem rumu, które możecie udekorować polewą z ciemnej czekolady. Sprawdzony przepis na brownie, pyszne i domowe. Zapraszam do pieczenia i polecam do popołudniowej kawy 😉

SKŁADNIKI:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% a nawet więcej %
  • 3 spore łyżki kakao
  • 6 jajek, u mnie M
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30%
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • kieliszek rumu

Przepis jest na formę o wymiarach 25 cm x 25 cm albo tortownicę 26 cm.

PRZYGOTOWANIE:

W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli i kieliszek rumu, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale  nadal płynna.

W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i kakao.

Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 30 min. w temp. 180 st. C bez termoobiegu, grzaniem góra/dół, na środkowej półce piekarnika.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.