Brownie z rumem

BROWNIE mocno czekoladowe, wilgotne, masywne i z rumem. Kto chce? Kto chce? Zapraszam do pieczenia i polecam do kawy 😉

Ja nie umiem mu się oprzeć, robię je po raz kolejny, wciąż coś cuduję i dodaję, oby tylko być blisko czekolady;)

Składniki:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% a nawet więcej %
  • 3 spore łyżki kakao
  • 6 jajek, u mnie M
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30%
  • 200 g dobrego masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • kieliszek rumu, u mnie złoty Havana Club Anejo Especial

Składniki na blaszkę 25 cm x 25 cm albo tortownicę 26 cm lub 28 cm, wyjdzie🐸

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli i kieliszek rumu, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale  nadal płynna.

W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj przesianą mąkę, cukier waniliowy i kakao.

Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika.

Gotowe brownie możesz posypać kakao lub polewą – koniecznie – czekoladową! 😉 SMACZNEGO! :).

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.